20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăȘtirile zileiNoile amenințări pentru Republica Moldova sunt vechi: Transnistria și armata rusă

Noile amenințări pentru Republica Moldova sunt vechi: Transnistria și armata rusă

În acelaşi context sunt indicate şi conflictul din Estul Ucrainei, cel din Orientul Mijlociu, precum şi propaganda străină. Documentul a fost însă criticat de deputaţii socialişti, care îl consideră unul îndreptat împotriva Federaţiei Ruse, relatează Radio Chişinău.

Staţionarea contingentului militar rus în regiunea de est a Republicii Moldova, în contextul unei eventuale escaladări a situaţiei regionale, este un risc la adresa securităţii naţionale, conform Strategiei. Documentul atenţionează că şi forţele militare şi paramilitare separatiste subminează şi ameninţă integritatea teritorială a ţării.

Propaganda străină constituie una dintre cele mai grave ameninţări la adresa valorilor şi intereselor naţionale, potrivit proiectului.

Pentru a face faţă acestor riscuri şi provocări, documentul conţine şi un plan de acţiuni pentru implementarea Strategiei în anii 2018-2021. Acesta prevede inclusiv majorarea finanţării pentru apărare. Autorităţile speră să primească şi bani din exterior în acest scop, a declarat ministrul apărării Eugen Sturza.

Documentul a fost criticat de socialişti, care susţin că este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. “Acest proiect nu corespunde scopurilor declarate, este irealizabil şi fără conţinut. Este o nouă declaraţie de supunere a majorităţii parlamentare faţă de stăpânii săi din exterior, dar şi o manifestare antirusească. Menţionez şi faptul că documentul este adoptat cu încălcarea prevederilor conceptuale ale legii cu privire la apărare”, a declarat deputatul PSRM Ghenadi Mitriuc.

Pe de altă parte, preşedintele fracţiunii Partidului Democrat, Marian Lupu, a menţionat că documentul respectă şi promovează statutul de neutralitate a Republicii Moldova. “Punctul central este statutul de neutralitate a Republicii Moldova, consfinţit în Constituţie. De aici pleacă această strategie. Măsurile care sunt fixate în ea şi implementarea acestei Strategii urmează să ducă doar la fortificarea acestui statut”, a afirmat Marian Lupu.

Strategia Naţională de Apărare a fost elaborată de Ministerul Apărării acum doi ani şi aprobată de Guvern în noiembrie 2017. Documentul a fost votat joi de majoritatea deputaţilor.

Cele mai citite

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă