10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Cod portocaliu de averse și vijelii în șase județe ale României....

FOTO. Cod portocaliu de averse și vijelii în șase județe ale României. Capitala este sub cod galben. S-au prăbușit 18 copaci și a căzut un cablu electric. Pericol de acvaplanare pe autostrăzi

UPDATE 20,20: Pe autostrăzile Bucureşti – Piteşti și București – Constanța există pericol de acvaplanare, deoarece, pe anumite porţiuni, există apă pe carosabil, în urma ploilor torenţiale din ultima oră, arată Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.


UPDATE 20,15: În trei situaţii, pe Calea Plevnei, strada Mosoia şi strada Novaci, copacii au căzut pe autoturisme, fără a se înregistra victime.

Capitala este sub avertizare cod galben de ploi şi vânt, până marţi la ora 20.00, meteorologii anunţând intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, (rafale ale vântului de peste 50…55 km/h), frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula 15…20 l/mp şi grindină de mici dimensiuni.


UPDATE 19,45: În București și în județul Ilfov s-au înregistrat 21 de situații de urgență din cauza furtunii care s-a declanșat luni seară, anunță ISU București Ilfov.

"Urmare a intabilităţii atmosferice caracterizată de intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, până la acest moment, în Bucureşti şi jud Ilfov, au fost înregistrate 21 situaţii de urgenţă: 18 copaci căzuţi pe autoturisme sau carosabil; 2 situaţii în care s-au semnalat căderi de tencuială; 1 situaţie cablu electric căzut. Niciun eveniment nu s-a soldat cu victime. Avertizarea meteorologică Cod Galben este valabilă până pe 26 iulie, ora 03:00, conform ANM", a precizat ISU.


Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni seară, atenționări nowcasting tip cod portocaliu de averse și vijelii pentru localități din județele Ilfov, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Harghita și Caraș Severin.

Pe de altă parte, pentru București s-a anunțat cod galben.

Potrivit meteorologilor, până la ora 19:30, în județul Ilfov, în localitățile Buftea, Otopeni, Balotești, Ciolpani, Corbeanca, Dascălu, Gruiu, Moara Vlăsiei, Mogoșoaia, Periș, Snagov, Tunari, în județul Prahova, în Balta Doamnei, Poienarii Burchii, în județul Dâmbovița, în Butimanu, Ciocănești, Crevedia, Niculești, Tărtășești, și în județul Giurgiu, în Săbăreni, se vor semnala frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, grindină de medii dimensiuni și averse ce vor cumula local 35-40 l/mp.

De asemenea, fenomene similare se vor semnala, până la ora 19:00, și în județul Harghita, în Borsec, Toplița, Bilbor, Corbu, Tulgheș.

Până la ora 20, în județul Caraș-Severin, în localitățile Bocșa, Caransebeș, Oțelu Roșu, Reșița, Armeniș, Băuțar, Berzovia, Bolvașnița, Brebu, Brebu Nou, Buchin, Bucoșnița, Carașova, Ciudanovița, Constantin Daicoviciu, Copăcele, Doclin, Dognecea, Ezeriș, Fârliug, Forotic, Glimboca, Goruia, Grădinari, Lupac, Marga, Obreja, Ocna de Fier, Păltiniș, Ramna, Rusca Montană, Sacu, Slatina-Timiș, Târnova, Ticvaniu Mare, Turnu Ruieni, Văliug, Vermeș, Zăvoi și Zorlențu Mare se așteaptă averse de peste 35 – 40 de litri / mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici și medii, intensificări de scurtă durată ale vântului, care trecător vor lua aspect de vijelie

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maxim șase ore, precizează ANM.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă