2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPierderi de 161,9 milioane lei pentru TVR. Reprezentanţii televiziunii publice solicită mărirea...

Pierderi de 161,9 milioane lei pentru TVR. Reprezentanţii televiziunii publice solicită mărirea taxei TV

DEFICIT. Reprezentanţii televiziunii publice afirmă, în Raportul de activitate pe 2010, că o indexare anuală a taxei TV cu rata inflaţiei, ceea ce însemna 7,5 lei pe lună (faţă de 4 lei în prezent) la nivelul anului trecut, ar fi fost deajuns pentru ca TVR să nu aibă deficit în acest moment.

Deficitul Televiziunii Române la sfârşitul lui 2010 este de 161,9 milioane lei. Din această sumă, la preluarea mandatului de către actualul Consiliu de Administraţie, respectiv la sfârşitul lui iunie 2010, exista un deficit de 77,14 milioane lei. „Amplificarea deficitului în 2010 a fost generată, în proporţie covârşitoare, de cauze asupra cărora actualul CA nu a avut pârghii de influenţă, fiind vorba despre angajamente de plată anterioare şi penalităţi la sumele neplătite la termenele scadente aferente acestor angajamente”, se precizează în raportul depus vineri la Parlament.

Printre cauzele situaţiei economice actuale a TVR sunt menţionate, astfel, neindexarea taxei TV (rămasă la nivelul de 4 lei din 2003), anularea scutirii de TVA aferentă activităţilor de televiziune constând în cumpărări de licenţe şi creşterea cotei de TVA de la 19% la 24%, introducerea din 2005 a contribuţiei de 15% din totalul veniturilor generate de publicitate, la Consiliul Naţional al Cinematografiei (CNC), şi criza economică mondială, ale cărei efecte au avut un impact direct asupra nivelului veniturilor din publicitate ale TVR, acestea scăzând la un nivel de 54% faţă de anul 2008, se arată în raport.

Chiar şi în aceste condiţii, spun cei de la TVR, la sfârşitul lui 2010 s-a consemnat o scădere a cheltuielilor angajate în semestrul 2/2010 în raport cu semestrul 1/2010.

Principalele surse ale amplificării pierderilor TVR în 2010 sunt licenţele pentru sport (de la 33 milioane lei în 2009 la peste 101 milioane lei în 2010, în conformitate cu angajamentele contractelor încheiate anterior), diferenţe de curs valutar nefavorabile (de la 3,5 milioane lei în 2009 la 16,3 milioane lei în 2010), penalităţi bugetare (5 milioane lei în 2009 la 31 milioane lei în 2010), potrivit aceluiaşi document.

În mesajul ce deschide raportul, preşedintele CA al TVR, Alexandru Lăzescu, le spune parlamentarilor că, la ora actuală, televiziunea publică „difuzează cele mai bune talk-show-uri culturale, filme şi seriale din piaţa de televiziune, precum şi cele mai importante competiţii sportive din lume”.

Lăzescu mai spune că TVR se află „în plin proces de redefinire a identităţii canalelor şi a strategiei de programe.

„Am regândit inclusiv rolul pe care TVR ar trebui să-l joace în societate, noua abordare punând accent pe dezbateri, programe de instruire, campanii sociale, parteneriate strategice şi schimbul de idei cu societatea civilă, profesioniştii de media şi zona academică. Trebuie să revenim pe piaţa producţiei de documentare, a ecranizărilor şi a serialelor de televiziune. Obiectivul final al acestor demersuri este să creştem calitatea producţiilor şi a dialogului cu publicul, în acord cu misiunea TVR de serviciu public. Un alt deziderat important este acela de a conserva şi digitaliza arhiva TVR, pentru a pune în valoare acest patrimoniu de interes naţional”, mai spune preşedintele CA al TVR.

Cele mai citite

Aplicația ChatGPT pentru Windows, disponibilă acum și pentru utilizatorii versiunii gratuite

Noua aplicație promite o soluție rapidă și accesibilă pentru utilizatorii Windows, facilitând integrarea ChatGPT în activitățile zilnice Aplicația ChatGPT pentru Windows, lansată, inițial, exclusiv pentru...

Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidențiatului continuă, universităților vor organiza procesul direct

Rafila a atras atenția asupra distribuției inegale a medicilor în teritoriu și a reafirmat necesitatea implicării autorităților locale Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că...

Piața de leasing din România, potențial uriaș de creștere

Sectorul financiar din România se confruntă în continuare cu probleme, precum cea mai scăzută rată de intermediere financiară din Europa Piața de leasing din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă