6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalCum au ajuns şomerii să caute aur în Alaska

Cum au ajuns şomerii să caute aur în Alaska

Criza economică a împins un grup de şase şomeri americani să se întoarcă în timp şi să pornească, precum strămoşii lor cândva, în căutarea aurului. Pornind de la experienţa lor cu accente de „sport extrem”, canalul Discovery a realizat un serial documentar intitulat „Goana după aur: Alaska”.

Aurul, pământul şi petrolul au fost mereu ingredientele din care era plăsmuit visul american. Europenii săraci şi flămânzi îşi vindeau toate bunurile pentru a-şi cumpăra un bilet pe vaporul care traversa Oceanul cu destinaţia „America, America”, loc unde toate visele de îmbogăţire rapidă ar fi trebuit să se împlinească. Realitatea nu era chiar atât de roz după cum au realizat pe pielea lor pionierii Vestului Sălbatic. La aproape două secole distanţă, americanii afectaţi grav de criza economică mondială se întorc la vechile idealuri. Fără a avea vreo expertiză în domeniul minier, şase bărbaţi din Oregon au decis să caute aur. Pentru asta au plecat în sălbăticia din Alaska spre o „nouă frontieră”.

Şeful grupului a dat faliment cu afaceri în domeniul aviaţiei

Todd Hoffman, în vârstă de 41 de ani, este şeful echipei. El este cel care a venit cu ideea de a căuta aur în Alaska după ce afacerea lui din Oregon, din domeniul aviaţiei, a început clar să meargă din ce în ce mai prost. În timp ce economia stagna, Todd urmărea cum creşte şi iar creşte preţul aurului. Inspirat de aventurile tatălui său Jack, plecat el însuşi să caute aur în anii 1980, Todd a identificat un lot de pământ, la Porcupine Creek, în zona de sud-est din Alaska, apoi a alcătuit o echipă din prietenii lui rămaşi şomeri şi a adunat echipamentele de care aveau nevoie pentru a pune la punct o operaţiune minieră completă. Todd a gândit dintotdeauna în stil mare, iar acum speranţa lui este să reaprindă „visul american” şi „spiritul de frontieră” care au stat la baza construirii Statelor Unite. Tatăl său, Jack Hoffman, în vârstă de 65 de ani, face şi el parte din echipă şi a fost cuprins încă din tinereţe de febra aurului. Acum 25 ani, când săpa după aur în Alaska, a fost la un pas de a pierde totul. Experienţa i-a intrat în sânge, iar acum are o a doua şansă de a-şi trăi visul aievea. În plus, de această dată e decis să facă totul cum trebuie. Împins de dorinţa lui de a găsi aur, Jack are o energie fără limite şi este un dur. Un autodidact care şi-a slujit ţara ca militar, un adevărat stâlp al bisericii locale, Jack e un ţintaş extraordinar şi probabil cel mai priceput operator de maşini şi echipamente din întreaga echipă. Indiferent că vânează un urs cu arcul şi săgeata sau aterizează cu un avion în savană, în condiţii de vizibilitate zero, Jack Hoffman nu ştie ce înseamnă frica.

De la imobiliare la minerit

Jimmy Dorsey, de 34 de ani, este mezinul trupei. El a lucrat doar ca agent imobiliar, ca muzician şi ca instructor de snowboard, dar când criza i-a închis agenţia imobiliară a constatat nu doar că nu mai avea bani, ci şi că începuse să se cam plictisească. Dependent de adrenalină, el a declarat că nu se simte bine dacă nu se înscrie pe o curbă a învăţării cât mai abruptă. „Şi ar fi greu de găsit o curbă mai abruptă decât căutarea aurului în Alaska”. Şi Greg Remsburg, de 41 de ani, a fost maistru în construcţii până ce criza a închis şantier după şantier. Sătul să trăiască din ajutorul de şomaj, Greg a intrat în echipa prietenului său din copilărie, Todd Hoffman.

Utilaje handmade

James Harness, de 54 de ani, este un membru de neînocuit al echipei. El este mecanic şi a construit cea mai mare parte din echipamentele lor pentru minerit, pornind de la zero. Nu a mai căutat niciodată aur, dar se mândreşte cu faptul că e capabil să repare orice maşinărie pe care pune mâna. Pentru că a suferit un foarte grav accident de automobil, el are însă mari probleme cu coloana vertebrală şi nu se ştie dacă organismul său va face faţă climei dure din Alaska.

În mijlocul urşilor grizzly

Jim Thurber, 54 de ani, a fost tinichigiu de profesie, iar în echipa de mineri este responsabil cu siguranţa taberei. Job-ul lui este să se asigure că nimeni nu va fi rănit în timp ce lucrează într-unul dintre cele mai periculoase locuri de muncă imaginabile – o mină activă, prin care patrulează urşi grizzly.

Goana după aur

Statisticile sunt în favoarea celor şase aventurieri. Statele Unite reprezintă a doua mare ţară minieră din lume, după Africa de Sud. Se estimează că Alaska de Sud-Est, locul unde se află lotul de la Porcupine Creek, ar mai avea de scos la lumină aur în valoare de aproximativ 250 miliarde de dolari. În ultimele două decenii, în Alaska s-au descoperit din ce în ce mai multe locuri bogate în aur , fiind scoase la lumină aproximativ 6.200 tone din 1990 până în prezent.

Primul episod al serialului „Goana după aur: Alaska” va fi difuzat pe Discovery Channel, duminică, 10 aprilie, la ora 18.00, iar următoarele nouă episoade sunt programate în serile de marţi, de la ora 22.00.

Cele mai citite

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă