Miliardarul rus Aleksandr Lebedev face din toamnă valuri prin presa britanică. Fostul agent KGB la Londra a preluat pachetul majoritar de acţiuni la publicaţia Evening Standard şi a început în octombrie să ofere cadou ziarul pentru care cititorii trebuiau de 182 de ani să plătească, majorând şi tirajul de la 255.000 la 610.000 exemplare. Se pune însă întrebarea de ce un oligarh şi fost agent KGB cumpără ziare britanice unul după altul, scrie ziarul austriac Der Standard, citat de Agerpres.
Cu o avere estimată actualmente de revista Forbes la două miliarde de dolari, proveniţi din tot felul de afaceri financiare şi participaţii, de exemplu la linia aeriană rusească Aeroflot, Lebedev poate să-şi permită o vreme să renunţe la profiturile din vânzări. El mai are spaţiu de manevră şi pentru un al doilea ziar, cumpărând publicaţia britanică cu probleme The Independent. Cotidianul, achiziţionat simbolic la suma de numai o liră, înregistra pierderi lunare de câte un milion de lire. Proprietarii de până acum, Independent News & Media, ar fi închis ziarul, în ciuda costurilor uriaşe – estimate la 28 de milioane euro – pentru a pune capăt acestei renumite publicaţii apărute în anii ’80. Acum însă, ei s-au înţeles să mai dea şi o sumă de 9,25 de milioane de lire sterline noului proprietar, pentru a scăpa de publicaţie. Tipografia garanta ziarului un contract de tipărire de lungă durată.
Ce doreşte însă Lebedev cu ziarele britanice? Vladimir Putin le spune continuu oligarhilor să investească în Occident, cita ziarul The Guardian o persoană din anturajul lui Lebedev. Oligarhul vrea să-i arate lui Putin că poate aduce sub controlul său părţi din mass-media occidentale, inclusiv în ce priveşte imaginea Rusiei în Vest. Lebedev, împreună cu Mihail Gorbaciov, deţin acţiuni la Novaia Gazeta, unul din ultimele ziare critice la adresa regimului din Rusia, ziarul la care a lucrat şi jurnalista asasinată Anna Politkovskaia. El a vrut chiar să fondeze, împreună cu Gorbaciov, un partid.
Prima sa firmă la Londra a fost înregistrată pe când era încă diplomat rus în slujba KGB. La nici trei sferturi de an mai târziu, la sfârşitul lui 1992, munca sa la KGB s-a încheiat, cel puţin oficial. Lebedev studiase economie financiară încă de când era în slujba KGB, făcând rost, cu ajutorul unor speculaţii cu obligaţiuni extrem de riscante, de jumătate de miliard de dolari.
Împreună cu foşti colegi de la KGB, el a cumpărat mica bancă rusească National Reserve Bank (NRB), pe care a transformat-o doar într-un singur an într-una din cele mai puternice bănci ale Rusiei. De alţi oligarhi Lebedev se deosebeşte prin angajamentul său social, evenimentele sale de caritate aducând laolaltă personalităţi culturale. Lebedev caută continuu să atragă atenţia asupra sa, îi cita The Guardian pe unii dintre cei care îl cunosc pe oligarh şi care argumentează în acest fel angajamentul media al acestuia. Între timp, în anumite părţi ale Londrei, ziarul Evening Standard experimentează deja vânzarea pe bani.