8.8 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăInternaționalActiveWatch: Iniţiativa lui Prigoană încalcă de mai multe ori Constituţia, instituie cenzura...

ActiveWatch: Iniţiativa lui Prigoană încalcă de mai multe ori Constituţia, instituie cenzura brutală

ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei arată că iniţiativa deputatului Silviu Prigoană de a modifica Legea audiovizualului ar fi hilară, dacă nu ar fi un „semn al fragilităţii democratice din România”, încălcând de mai multe ori Constituţia şi reinstituind cenzura în forma cea mai brutală, potrivit Mediafax.

ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei constată că iniţiativele legislative neserioase în legătură cu reglementarea mass-media nu par să ia sfârşit în Parlament, potrivit unui comunicat de vineri al ONG-ului.

„Situaţia ar fi hilară, dacă nu ar fi semn al fragilitaţii democraţiei din România”, arată ActiveWatch.

De asemenea, ONG-ul apreciază că iniţiativa lui Silviu Prigoană ar permite „suprimarea unor publicaţii, cu alte cuvinte reinstituie cenzura în forma ei cea mai brutală”.

„Proiectul de modificare a Legii audiovizualului încalcă Constituţia. În primul rând articolul 30, aliniatul 3 şi 4 din Constituţie statuează că «libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii. Nici o publicaţie nu poate fi suprimată»”, spune sursa citată.

În opinia organizaţiei, „dreptul la libertatea presei a fost considerat la apariţia acestui concept ca fiind dreptul de a înfiinţa publicaţii fără obligativitatea obţinerii unei licenţe. Acest drept de a înfiinţa publicaţii fără licenţă a fost câştigat prima oară în Anglia în 1695”. „În anul 2010, doar ţări cu guverne totalitare au astfel de licenţe pentru apariţia presei scrise”, se arată în comunicatul ActiveWatch.

În al doilea rând, spune aceasta, proiectul încalcă articolele 11 şi 20 din Constituţie care se stipulează faptul că acorduri internaţionale prevalează faţă de legile interne.

„Or Romania este semnatară a Conventiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO) adoptând astfel şi jurisprudenţa Curţii Europene, care este încalcată de proiect prin promovarea probei verităţii într-o formă neconformă cu practica CEDO”, potrivit ONG-ului.

De asemenea, ActiveWatch spune că Prigoană pretinde, cu intenţia de a dezinforma, că modifică articole care nu există în lege, cu privire la media audiovizuală, – obligativitatea prezentării unei probe a veriăţii în 10 zile de la cererea persoanei lezate, posibilitatea de a suspenda o instituţie media de la apariţie pentru nişte simple omisiuni de informare.

„Dincolo de reaua intenţie, autorul este şi extrem de superficial – de exemplu, el vorbeşte despre modificarea articolului 42, un articol care nu mai există deloc în textul actualei legi, pentru că a fost abrogat prin OUG 181/2008. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul altor modificări”, se mai arată în comunicat.

ActiveWatch cere Parlamentului să examineze cu un plus de atenţie eventuale viitoare proiecte legislative propuse de „acest accident al democraţiei din România”.

Deputatul PDL Silviu Prigoană a depus la Cameră o iniţiativă de modificare a Legii audiovizualului, propunând ca presa scrisă şi online să intre sub autoritatea CNA, Consiliul urmând că stabilească şi criteriile privind acordarea licenţelor pentru tipărirea sau găzduirea pe servere a publicaţiilor.

Propunerea legislativă, înregistrată la Camera Deputaţilor la 1septembrie, are ca termen pentru dezbatere şi vot final în prima Cameră sesizată 45 zile, după care va fi trimisă Senatului.

Preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), Indira Crasnea, apreciază că iniţiativa deputatului PDL Silviu Prigoană de trecere a presei scrise şi on-line sub autoritatea CNA a fost, probabil, formulată „sub imperiul fantasmelor de dominare a presei de care sunt bântuiţi iniţiatorul şi co-autorii”.

„Domnul Prigoană şi ai dumisale au formulat un text scris probabil sub imperiul viselor şi fantasmelor de dominare a presei. E un episod aproape freudian. Eu cred ca iniţiatorii sunt într-o necunoaştere a felului cum se reglementează domeniul din punct de vedere european. Le place, nu le place, România este stat-membru al Uniunii Europene şi apartenenţa, fie şi formală la lumea civilizată, precum şi bunul-simţ ar trebui să-i facă să gândească şi mai ales să se documenteze înainte de a pune pe hârtie propuneri de acest fel”, a spus Crasnea.

De altfel, preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a fost „clar şi sobru” în reacţia sa, ceea ce ar trebui să-i facă pe iniţiatorii acestei propuneri să se întoarcă „la decenţă”, iar PDL, partidul autorilor propunerii „s-a delimitat fără echivoc” de aceeaşi iniţiativă, a mai spus preşedintele CRP.

PDL susţine că iniţiativa legislativă prin care se doreşte ca presa scrisă şi cea on-line să fie autorizată şi reglementată de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) aparţine „exclusiv” deputatului Silviu Prigoană, şi nu partidului, deşi proiectul este semnat de mai mulţi deputaţi PDL.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Valeriu Turcan, a declarat vineri, contactat de MEDIAFAX, că iniţiativa deputatului PDL Silviu Prigoană, ca presa scrisă şi on-line să intre sub autoritatea CNA, ar fi un pas înapoi în ceea ce priveste libertatea de exprimare.

Cele mai citite

Cleveland Cavaliers oprește seria de victorii a lui OKC Thunder și continuă forma excelentă în NBA!

Cleveland Cavaliers a învins Oklahoma City Thunder într-un duel intens al celor mai în formă echipe din NBA, scor 129-122, menținându-se în topul ligii. Cavs,...

Kate Middleton a împlinit 43 de ani. Gest rar făcut de Prințul William

Kate Middleton a împlinit 43 de ani, iar Prințul William a făcut un gest rar, făcând public o declarație de iubire printr-un mesaj personal...

Consiliul Concurenței a dat amenzi de 44 milioane de euro la principalii producători de ciment din România

Consiliul Concurenței a anunțat joi că a amendat cu 217,9 milioane de lei (aproximativ 43,7 milioane euro) producătorii de ciment Holcim România, Romcim și...
Ultima oră
Pe aceeași temă