15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiMedalie de aur obținută în Canada de pasta de dinți ecologică inventată...

Medalie de aur obținută în Canada de pasta de dinți ecologică inventată la Galați

O nouă medalie de aur se adaugă performanțelor obținute de cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați pentru inventarea unor produse naturale și atingerea standardului de „etichetă curată”, cu cât mai puțini aditivi, la nivelul minim care permite fabricarea industrială și desfacerea acestor produse.

Sunt de notorietate medaliile și premiile obținute la concursurile internaționale de inventică de produsele alimentare pe bază de ingrediente naturale inventate de profesorii și studenții de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor a universității gălățene, printre acestea remarcându-se salamul fără aditivi, salamul de vară cu grăsime vegetală în locul grăsimii de origine animală, pateurile vegetale din bob sau linte, pâinea cu adaos din proteină tip pește, acadelele preparate cu orez integral și unt de cocos sau nectarul probiotic din dovleac.

La salonul „Euroinvent 2018” au obținut medalii de aur biscuiții fără gluten și brioșele din cătină. Noua performanță a fost obținută în Canada pentru un pasta de dinți ecologică, produsă numai din ingrediente naturale.

 

Medalie de aur la „iCAN” pentru pasta de dinți naturală 100%

La cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Invenții și Inovații „iCAN”, desfășurat la Toronto, două echipe de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au câștigat două medalii de aur și trei trofee.

Una dintre medalii a fost acordată pentru procedura de obținere a membranelor polimerice pentru tratarea apelor uzate, iar cea de-a doua pentru pasta de dinți naturală 100%, realizată de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și de la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

„Pasta de dinți ecologică, realizată de Andrei Victor Sandu, Ion Sandu, Mădălina Matei și Forumul Inventatorilor Români, sub coordonarea prof. univ. dr. Kamel Earar, a primit Medalia de Aur și titlul de Special Inventor. De asemenea, prof. dr. Kamel Earar a primit trofeul și diploma de excelență Creativity Promotion Award”, se spune într-un comunicat al Universității „Dunărea de Jos”. Medalia de aur obținută în Canada este rezultatul unor ani de activitate în laborator pentru obținerea și perfecționarea acestui produs.

 

Rețeta: mentă, busuioc, levănțică, scorțișoară

Pasta de dinți ecologică a fost realizată la sugestia unui profesor de la Specializarea „Stomatologie” a Facultății de Medicină a universității din Galați, pentru a găsi o alternativă la produsele existente pe piaţă, care să fie la fel de eficientă ca acestea, dar creată 100% din produse naturale. Au fost luate în calcul mai multe standarde de calitate pe care să le asigure noul produs, adică îmbunătățirea calității sănătății orale, aspectul estetic al dinţilor şi remineralizarea dinţilor după eroziunea prin periaj.

„Ne-am gândit la dispersii fine, de ordinul microanelor, din mentă, levănţică sau busuioc. Uleiurile pe care le conţin acestea au şi alte proprietăţi pe lângă mirosul plăcut. Sunt antifungice şi antimicrobiene”, spune cercetătorul Andrei Victor Sandu. Pe lângă aceste plante, pasta de dinţi conţine şi scorţişoară, care are proprietăţi deosebite pentru zaharurile din sânge, dar şi cuişoare. Pentru întărirea smalțului dinților, la acest amestec a fost adăugată şi o pulbere abrazivă din coajă de ou măcinată, tratată prin înlăturarea membranei interioare.

 

Standardul atins: „eticheta curată”

Ca și în cazurile produselor alimentare obținute din ingrediente naturale, cercetătorii din Galați au avut ca principal obiectiv atingerea standardului de „etichetă curată”. Au fost ani de muncă de laborator, pentru că produsul a fost obținut în 2016, dar echipa și-a continuat cercetările pentru perfecționarea acestuia, care a adus medalia de aur de la Toronto.

„Scopul nu este neapărat să fie mai bună, dar dacă sunt principii naturale în fabricaţie avem un pas în faţă fiindcă încă mai lucrăm la optimizare, îmbunătăţim aceste calităţi şi sperăm ca totul să ducă la un efect imuno-stimulator fiindcă nu folosim deloc chimicale”, preciza Andrei Victor Sandu.

Performanțele cercetătorilor în obținerea unor produse 100% naturale, fără aditivi, indiferent dacă vorbim de produse alimentare sau pasta de dinți ecologică, ar trebui să fie urmate de preluarea rezultatelor de către companiile producătoare, ca să avem posibilitatea să găsim aceste produse pe rafturile magazinelor. Cu siguranță că fabricarea acestor produse nu presupune nici costuri mari de producție, nici tehnologii sofisticate.   

Cele mai citite

Trump vrea pacea „cât mai repede posibil” în Ucraina, dar nu va face concesii președintelui rus Putin

Președintele ales al SUA, Donald Trump, vrea să pună capăt războiului din Ucraina „cât mai repede posibil”, dar nu va face concesii președintelui rus...

Cum să deschizi și dezvolți un PFA în 2025?

Deschiderea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi primul pas către independența financiară și construirea unei cariere pe cont propriu. Totuși, procesul implică...

Incendiile din Los Angeles lovesc sportul! Meciuri amânate și jucători afectați personal

Incendiile devastatoare din sudul Californiei au cauzat pierderi de vieți omenești și au afectat competiții importante precum NBA, NHL și NFL, cu meciuri amânate...
Ultima oră
Pe aceeași temă