„Conform solicitărilor avem un termen fixat de trei luni de zile pentru recoltarea cotei alocate din momentul comunicării. În cazul în care aceste animale s-ar putea hrăni cu fragmente din alte cadavre ale unor porci mistreţi bolnavi, există posibilitatea răspândirii virusului pestei porcine. La nivelul judeţului Maramureş, asociaţia administrează peste 60% din fondurile de vânătoare”, a spus reprezentantul AJVPS Maramureş.
Potrivit acestuia, vânătoarea mistreţilor se face pentru a se reduce densitatea acestora şi potenţialul pericol de răspândire a pestei porcine.
„Prin acţiunea noastră, micşorăm densitatea de porci mistreţi pe kilometru pătrat cu scopul evident de reducere a pericolului răspândirii pestei porcine. Abia după căderea frunzelor, vânarea mistreţilor va fi mult mai uşoară, iar acum suntem un pic încurcaţi de vegetaţia bogată în majoritatea zonelor, inclusiv la şes”, a precizat Ionică Pop.
El a afirmat că după vânarea exemplarelor de mistreţ vor fi recoltate probe pentru a fi trimise spre analiză la laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Maramureş.
Preşedintele AJVPS a menţionat, totodată, că în judeţul Maramureş n-a fost înregistrat niciun caz de pestă porcină, dar în judeţele vecine Satu Mare şi Sălaj au fost certificate mai multe focare cu respectiva boală încă din cursul lunii iulie.
De asemenea, fermierii au semnalat în lunile iunie, iulie şi august, Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş, turme de sute de porci mistreţi care au distrus zeci de hectare de culturi agricole şi fâneţe atât în zonele de şes, cât şi la deal.