UE şi SUA se înţeleseseră în acest an să îşi sincronizeze eforturile în faţa poziţiei tot mai coordonate a ţărilor emergente pe tema climei, existând discuţii privind oferirea de asistenţă pentru a le câştiga de partea lor, potrivit unor note publicate de Wikileaks, informează Mediafax, citând EUObserver.
Una din notele diplomatice dezvăluite de site-ul de informaţii Wikileaks descrie o întânire între adjunctul emisarului special american pentru Schimbarea Climei, Jonathan Pershing, şi comisarul european pentru Schimbarea Climei, Connie Hedegaard, la 11 februarie în acest an. În timpul acesteia, Hedegaard ar fi cerut o cooperare intensificată pentru a contracara poziţia adoptată de Brazilia, Africa de Sud, India şi China.
A fost abordat de asemenea subiectul sensibil al asigurării unei asistenţe de către ţările bogate – 30 de miliarde de dolari – pentru ca partenerii lor mai săraci să poată lua măsuri împotriva efectelor imediate ale schimbărilor climatice.
Hedegaard ar fi întrebat de asemenea dacă Statele Unite ar avea nevoie să facă vreun „calcul contabil creativ” în ceea ce priveşte partea care le revine din banii promişi, potrivit notei diplomatice publicate de WikilLeaks şi citate de EUObserver.
Cele două părţi au discutat despre Acordul de la Copenhaga, care fusese adoptat recent, oficialul american descriind drept posibile planurile de a determina cât mai multe state să semneze acordul. Pershing a apreciat de asemenea promisiunile făcute de mai multe state importante în cadrul acordului drept „opace”.