27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialWikileaks: Manevrele intense din interiorul PSD

Wikileaks: Manevrele intense din interiorul PSD

Telegramele diplomatice legate de România, publicate de WikiLeaks, conţin şi discuţii unora dintre liderii PSD cu oficiali ai Ambasadei SUA, în care principala temă de discuţie erau alţi pesedişti. Preşedintele partidului, Victor Ponta, povesteşte cum Viorel Hrebenciuc făcea muncă de culise pentru a descuraja votul uninominal, iar deputatul Georgian Pop le explică oficia-lilor americani de ce este Adrian Năstase „povara” şi de ce există „persoane proaste şi lacome” în PSD. Ba mai mult, despre Ponta deputatul susţine că e „doar gura” de el şi nu prezintă încredere în partid. Şi liberal-democratul Vasile Blaga a vorbit cu diplomaţii SUA despre PSD.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a reacţionat ieri la apariţia acestor telegrame, spunând că lipsa de decenţă nu are culoare politică. „Mie nu îmi place bârfa nici când este făcută de oameni simpli, darămite de nişte oameni cu pretenţii. Merg ca nişte oameni fără personalitate, să bârfească cu diplomaţi străini”, a spus el.

Telegrama „Reforma uninominală în Parlament: Omorâta din faşă?”

„Victor Ponta, unul dintre susţinătorii reformei electorale uninominale, a sugerat că, deşi PSD susţine public reforma, cinci membri PSD din Comisia codului electoral vor vota împotriva legii (…) Ponta a mai spus că oamenii vechi din partid, conduşi de liderul deputatilor PSD, Victor Hrebenciuc, ar fi lucrat în spatele scenei să descurajeze aplicarea legii uninominalului, având în vedere că abandonarea sistemului «pe liste» ar eroda statutul lor în partid.”

Telegrama „Deep Throat: Parlamentar PSD dă în vileag tensiuni interne ale partidului, intrigi prezidenţiale”

„Pop a prezis că sunt destule voturi în Parlament pentru a-l deferi justiţiei pe Adrian Năstase în următoarea săptămână. El a insistat că ge-neraţia mai tânără din PSD s-a «săturat» de această problemă şi că el şi egalii săi din partid îl respectau pe Năstase pentru experienţa sa politică, dar considerau că Năstase este o piatră la gât pentru PSD”.

Telegrama „Busculada spre coaliţie, poate chiar spre o capcană: Parlamentar PSD despre negocierile interpartide pentru Guvern”

„Pop a confirmat că o busculadă a început între membrii PSD pentru a face parte din următorul Executiv. Multe persoane «proaste şi lacome» din partid – în special cele care nu au reuşit să câştige posturi în urma alegerilor – sperau să obţină acces la poziţii şi resurse guvernamentale (…)
Alăturarea de PDL este ca şi cum ai intra într-o capcană. (…) Preşedintele Băsescu controla serviciile de securitate şi poate să adune dovezi ale greşelilor PSD pentru a umili partidul înaintea alegerilor prezidenţiale”.

Pop: Ce oligarhi şi lideri politici încercau să ţină procurorii departe de dosarele lor

„Unul dintre punctele pe care cei mai puternici oligarhi au căzut de acord (Dinu Patriciu pentru PNL, Sorin Ovidiu Vîntu pentru PDL, Dan Voi-culescu pentru PSD/PC) era nevoia păstrării procurorilor la distanţă faţă de afacerile lor”. (n.r.-nu este clar dacă Georgian Pop sau Ambasada SUA i-a nominalizat pe cei trei în paranteza din relatare) „Pop a adaugat că mulţi lideri cu influenţă din PDL, cum ar fi fostul Ministru de Interne Vasile Blaga, concubina prezidenţială (n.r.: „Presidential Paramour”, este neclar dacă Pop sau Ambasada SUA face această caracterizare) Elena Udrea, fostul primar al Capitalei Adriean Videanu şi vicepresedintele PDL Negoiţă – toţi aveau cazuri de corupţie de ascuns”.

„Ponta? E doar gura de el”

„Referitor la discuţiile privind viitorul ministru al Justiţiei, Pop a respins prospectele lui Victor Ponta ca fiind «imposibile – e doar gura de el şi nimeni din partidul nostru nu are încredere în el»”.

Telegrama „Ministrul dezvoltării regionale Vasile Blaga: populaţia vrea stabilitate”

„Blaga susţine că PSD nu va avea constrângeri financiare, de vreme ce el are informaţii că primarul PSD al sectorului 5, Marian Vanghelie, a intrat în posesia a şapte containere de telefoane mobile destinate pentru a fi date alegătorilor din Bucureşti şi zona limitrofă Ilfov drept cadouri electorale. Blaga a recunoscut că PSD are avantajul că îşi mobilizează electoratul: «Sunt foşti co-munişti. Vor face cum li se spune, dar noi trebuie să convingem pe toată lumea să se prezinte la vot pe baza unei campanii din uşă în uşă». El a mai adăugat că prezenţa va fi scăzută şi din cauză că ziua alegerilor a fost plasată în mijlocul unui weekend prelungit de trei zile.”

Telegramele Ambasadei SUA îl prezintă pe deputatul PSD Georgian Pop ca pe o vedetă în devenire a partidului, pentru că era tot timpul prezent la televizor.

Victor Ponta povesteşte cum încerca Viorel Hrebenciuc să descurajeze votul uninominal.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

Norvegia renunță la acordarea automată a azilului pentru refugiații ucraineni

Guvernul Norvegiei a anunțat vineri că încetează de îndată politica de acordare automată a azilului pentru refugiații ucraineni, marcând o schimbare semnificativă în abordarea...

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...
Ultima oră
Pe aceeași temă