2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialWikileaks: De ce se temea Năstase de anticipate

Wikileaks: De ce se temea Năstase de anticipate

Într-o nouă serie de telegrame, WikiLeaks mai dezvăluie faptul că americanii nu doreau audierea lui Munaf ca acuzat, dar şi ce credeau oficialii SUA despre liderii maghiari din România.

 

O telegramă diplomatică, publicată ieri de săptămânalul Kamikaze, arată în ce consta teama lui Adrian Năstase în 2005, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor: alegerile anticipate. Fostul lider al PSD i-a mărturisit acest lucru ambasadorului Angliei, care a discutat ulterior cu oficiali ai Ambasadei SUA.

12 iulie 2005

SUBIECT: Alegeri anticipate? Băsescu adună liderii politici seniori

Numeroase contacte au comentat că PSD rămâne „dezorganizat şi împărţit de neînţelegerile din interiorul partidului”. Potrivit unor surse media, liderul PSD Mircea Geoană crede că noile alegeri vor fi o oportunitate pentru a curăţa partidul de membrii care au rămas loiali fostului preşedinte Ion Iliescu, „vechiul paznic” al partidului. Totuşi ambasadorul Angliei i-a spus însărcinatului cu afaceri că preşedintele Camerei Deputaţilor şi fostul prim-ministru Adrian Năstase i-au mărturisit că PSD ar dori să evite alegerile. (Notă: Năstase va pierde multe prin alegerile anticipate, inclusive poziţia sa cheie din fruntea parlamentului. Sfârşitul notei. )

20 decembrie 2005

SUBIECT: Actualizare în cazul lui Mohammed Munaf

Graţie WikiLeaks mai aflăm că autorităţile americane au refuzat să îl lase pe Mohammed Munaf, ghidul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak, şi personaj important în soluţionarea răpirii, să fie audiat ca inculpat, aşa cum a cerut partea română.

1.(S/NF) Pe 9 decembrie, Florin Răzvan Radu, directorul Direcţiei Drept Internaţional, Cooperare Judiciară şi Afaceri Juridice Externe la Ministerul Justiţiei din România, l-a contactat pe ofiţerul politico-militar prin e-mail pentru a-i cere o înfăţişare a cetăţeanului irakian-american Mohammed Munaf, reţinut în Irak de Guvernul Statelor Unite, ca prizonier de război şi căutat de către Curtea Criminală Centrală din Irak (CCCI) ca acuzat în instanţele de judecată româneşti. Domnul Radu a cerut de asemenea, o apariţie video a celor şase cetăţeni irakieni care nu se află în custodia Guvernului Statelor Unite.

2. (S/NF) Ofiţerul politico-militar a explicat prin telefon că CCCI a acceptat ca mărturia video a lui Munaf în justiţia română să fie făcută numai în calitate de martor (Reftel A) şi că Munaf este urmărit penal de justiţia irakiană. Domnul Radan şi-a arătat surprinderea în legătură cu ambele subiecte şi i-a transmis ofiţerului politico-militar prin e-mail, pe 15 decembrie că „este esenţial…să-l audiez pe domnul Munaf conform procedurilor penale din România…nu poate fi audiat de justiţia română în acest dosar (unde O. Hayssam este de asemenea inculpat) ca martor, ci ca INCULPAT”. (…) Centrala cere Departamentului şi /sau Ambasadei să reitereze următoarele puncte Guvernului României: (…) CCCI nu a dat permisiunea pentru judecarea video a domnului Munaf ca acuzat în justiţia română şi ar putea să nu poată face acest lucru până când procedurile judiciare irakiene vor fi finalizate.

23 iunie 2005

SUBIECT: Maghiarii etnici români: informaţii biografice despre liderii şi politicienii- cheie

Într-o altă telegramă, Ambasada SUA împarte elita UDMR în două categorii: Moderaţii şi Radicalii. Potrivit telegramelor, actualul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, „a fost extrem de dezamăgit de victoria-surpriză a lui Traian Băsescu din noiembrie 2004″.

10. (C) Borbely este cunoscut pentru afinităţile pe care le are pentru liderii PSD şi pentru calităţile sale organizatorice şi de negociere. El a fost unul dintre principalii arhitecţi unguri ai protocoalelor de cooperare dintre UDMR şi PSD, semnate anual, între 2000 şi 2004, cât timp PSD s-a aflat la guvernare. În această perioadă, UDMR a susţinut, în Parlament, guvernul minoritar al PSD în schimbul unor concesii elementare incluse în protocoale. Borbely a fost extrem de dezamăgit de victoria surpriză a lui Traian Băsescu din noiembrie 2004. El nu a ezitat să informeze personalul ambasadei chiar a doua zi după victoria lui Băsescu că UDMR îşi va continua cooperarea cu PSD, cu toate că, la câteva săptămâni după, UDMR s-a alăturat coaliţiei Liberal-Democrate (PNL-PD).

Cele mai citite

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...

Rusia și războiul său hibrid din Europa, inclusiv în România

O investigație a publicației germane „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în...

Mii de susținători ai fostului președinte Evo Morales au ajuns în capitala Boliviei, La Paz

Mai multe mii de susținători ai fostului președinte bolivian Evo Morales, care au început vineri un marș pentru a protesta față de criza economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă