Pentru prima oara de la caderea comunismului, electoratul maghiar a reconfirmat prin vot o coalitie aflata la guvernare. Astfel, Partidul Socialist Ma-ghiar (MSZP) si aliatul sau liberal (SZDSZ) au obtinut 210 din cele 386 de locuri in parlament, ceea ce reprezinta o victorie istorica a socialist-liberalilor, aflati sub conducerea premierului Gyurcsany Ferenc.
Multimilionarul in varsta de 44 de ani s-a prezentat in noaptea istoricei sale victorii, de duminica spre luni, sustinatorilor, in fata carora s-a multumit sa spuna ca „ceea ce noi am castigat nu este puterea, ci responsabilitatea si munca”. Liderul socialist nu a facut referire la reformele dureroase ce se impun si nici la componenta viitoarei coalitii de guvernare, despre care se poate banui insa ca va ramane aceeasi, in schimb l-a parafrazat pe John F. Kennedy, chemandu-i pe unguri sa munceasca pentru binele tarii.
In urmatoarele saptamani si luni, guvernul va avea de reformat o serie intreaga de domenii: cel al sanatatii este considerat profund deficitar, pe cand in sectorul public activeaza mult prea multi functionari. In primul rand insa, cabinetul Gyurcsany va avea de luptat cu actualul deficit public de 6,1% din PIB, despre care economistii maghiari spun ca va creste inca pana la sfarsitul anului. Comisia Europeana avertizase Budapesta inainte de legislative ca doreste sa vada, pana la toamna, un plan concret de asanare bugetara, daca ungurii vor cu adevarat sa renunte la forint si sa adopte euro in 2010. Volens-nolens, actualul si viitorul premier nu va avea incotro si se va vedea constrans sa impuna drastice masuri de austeritate.
Marele perdant al acestor legislative este liderul opozitiei conservatoare, Orban Viktor. Fost premier, lider al principalului partid de dreapta, FIDESZ, Orban si-a recunoscut infrangerea, anuntand totodata ca partidul sau isi propune sa joace rolul unei „opozitii constructive” in parlament. El a mai spus ca, pe viitor, dreapta va trebui sa elaboreze un program electoral comun, bazat pe unitate, fara de care „nu vom mai castiga nici un scrutin”. Agentiile internationale mai informau ieri ca liderul conservator si-a asumat responsabilitatea dezastrului electoral, oferindu-se sa demisioneze din fruntea FIDESZ.
Analistii maghiari spun ca, pe parcursul campaniei, ambele mari partide rivale au facut promisiuni electorale irealizabile financiar. De duminica insa, cade in sarcina lui Gyurcsany sa duca la implinire ceea ce a promis in noaptea victoriei: „Partidul a castigat, dar acum trebuie sa castige tara intreaga”.