Criza alimentara s-a impus pe agenda summitului G8 drept un subiect cu atat mai sensibil cu cat un raport al Bancii Mondiale dezvaluie ca problema este agravata de una dintre masurile preconizate pentru reducerea incalzirii globale.
Biocombustibilii, prezentati de unii experti si lideri politici drept panaceu impotriva poluarii generate de combustibilii conventionali si solutie de combatere a incalzirii globale, au porovocat cresterea pretului alimentelor cu 75%, arata un raport secret al Bancii Mondiale, ajuns in posesia cotidianului britanic "The Guardian". Acest procentaj contrazice estimarile expertilor americani, care sustin ca biocombustibilii sunt responsabili pentru o crestere cu doar 3% a pretului alimentelor.
Expertii Bancii Mondiale arata ca biocombustibilii au influentat piata alimentelor in trei moduri. In primul rand, a crescut cantitatea de cereale alocate pentru producerea biocombustibililor, in detrimentul celor alocate pentru consumul alimentar. Peste o treime din porumbul recoltat in SUA este folosita pentru producerea de etanol si aproximativ jumatate din cantitatea de uleiuri vegetale produse in UE este utilizata pentru obtinerea de biodiesel. In al doilea rand, a crescut suprafata cultivata de fermieri cu cereale si alte plante folosite ca materii prime pentru biocombustibili, in detrimentul plantelor destinate consumului alimentar. In al treilea rand, cresterea cererii de cereale a dus la intensificarea speculatiilor pe piata internationala, determinand in unele momente cresteri explozive ale preturilor.
Costul "cosului zilnic" a crescut cu 140% din 2002 pana in februarie anul acesta. Cresterea pretului alimentelor a impins peste 100 de milioane de oameni sub pragul saraciei si a provocat revolte in 37 de state ale lumii, din Bangladesh pana in Egipt, Camerun sau Haiti.
» Masuri imediate si strategii
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat ca la summitul G8 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA si Rusia) care incepe azi la Toyako (insula Hokkaido, nordul Japoniei) se va lua "o vasta gama de masuri pentru a garanta aprovizionarea cu alimente pe plan mondial". Guvernul german a propus un concept care vizeaza atat "atenuarea pe termen scurt a crizei alimentare", cat si adoptarea unei "strategii pe termen lung pentru cresterea productiei agricole mondiale".
Criza alimentelor este "prima criza economica a globalizarii".