-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialUn cleric fundamentalist musulman cere DISTRUGEREA Sfinxului şi a piramidelor

Un cleric fundamentalist musulman cere DISTRUGEREA Sfinxului şi a piramidelor

Murgan Salem al-Gohary, un lider jihadist egiptean care are legături recunoscute cu talibanii, a instigat marţi la „distrugerea Sfinxului şi Piramidelor de la Giza, din Egipt”, relatează presa egipteană, potrivit Mediafax.

„Toţi musulmanii sunt însărcinaţi cu aplicarea învăţăturilor islamice prin distrugerea idolilor, aşa cum am făcut în Afganistan când am distrus statuile lui Budha”, a declarat acesta într-un interviu la o televiziune privată egipteană, cu audienţă ridicată în rândul egiptenilor şi arabilor.

„Allah i-a ordonat Profetului Mahomed să distrugă toţi idolii”, a adăugat acesta. „Când am fost cu talibanii, am distrus statuile lui Budha, ceva ce guvernul nu a reuşit să facă”.

Comentariile sale au venit a doua zi după ce mii de ultraconservatori islamici s-au adunat în Piaţa Tahrir, pentru a cere aplicarea strictă a legii Sharia în noua constituţie.

Pentru a răspunde declaraţiilor lui Gohary, vicepreşedintele partidului tunisian Ennahda, şeicul Abdel Fattah Moro, a intrat în direct prin linie telefonică în emisiune şi i-a spus lui Gohary că Amr ibn al-Aas, istoricul comandant militar care a cucerit Egiptul, nu a distrus statuile. „Aşa că cine eşti tu să faci asta? Profetul a distrus idolii pentru că oamenii se rugau la ei, dar nimeni nu se roagă la Sfinx şi la piramide”, a adăugat acesta.

Şeicul Gohary, în vârstă de 50 de ani, este cunoscut în Egipt pentru instigare la violenţă, potrivit Egypt Independent. „A mai fost condamnat de două ori, una dintre cele două sentinţe a fost închisoarea pe viaţă. Ulterior acordării acestei sentinţe, el a părăsit Egiptul deplasându-se în Afganistan, unde a fost grav rănit în timpul invaziei Statelor Unite. În 2007, acesta a călătorit din Pakistan în Siria, care l-a predat Egiptului. După căderea lui Mubarak din 2011, acesta a fost eliberat din închisoare de o hotărâre judecătorească”, relatează ziarul.

Islamiştii au acaparat alegerile prezidenţiale şi parlamentare post-revoluţionare, Frăţia Musulmană şi Islamiştii Salafiţi reuşind să acceadă la putere, fapt ce a creat temeri cu privire la viitorul vestigiilor Egiptului Antic, crezându-se că salafiţii vor încerca modificarea regulamentelor cu privire la monumentele antice egiptene. Cu toate acestea, mulţi speră că noul preşedinte egiptean, Mohammed Mursi, va facilita conservarea cât mai bună a patrimoniului cultural egiptean.

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă