-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialULTIMELE ŞTIRI DE LA TRIPOLI. Cei 35 de jurnalişti străini ţinuţi ostatici...

ULTIMELE ŞTIRI DE LA TRIPOLI. Cei 35 de jurnalişti străini ţinuţi ostatici într-un hotel din Tripoli au fost eliberaţi

UPDATE – Jurnaliştii străini care erau blocaţi de câteva zile în Hotelul Rixos din Tripoli au primit permisiunea de a părăsi imobilul, informează CNN, preluată de Mediafax..

Potrivit CNN, în hotelul Rixos erau blocate aproximativ 30 de persoane, în principal jurnalişti străini, dar şi politicieni şi diplomaţi.

Toţi au primit permisiunea de a pleca miercuri după-amiază şi deja au părăsit hotelul.

UPDATE – Militarii pro-Gaddafi ţin ostatici 35 de jurnalişti străini într-un hotel din Tripoli, a anunţat Al Arabiya, citată de NewsIn.

Jurnaliştii sunt blocaţi în hotelul Rixos de luni noapte, după „apariţia publică” a lui Seif al-Islam, fiul lui Gaddafi.

Jurnaliştii spun că au primit aprobarea de a ieşi în stradă pentru a-l filma pe Seif şi a transmite informaţiile. După aceea, au fost obligaţi să intre în hotel.

Jurnaliştii nu mai au de două nopţi apă şi electricitate, iar alimentele sunt puţine.

Reprezentanţii rebelilor au spus că încearcă să elibereze jurnaliştii.

UPDATE –  Confruntările armate continuau miercuri la prânz în cartierul Bab al-Aziziya din Tripoli, unde se află complexul lui Muammar Gaddafi, cucerit marţi de insurgenţi, informează AFP, preluată de Mediafax.

O coloană de fum era vizibilă în zona complexului liderului libian, unde se aud focuri de armă şi sunt lansate obuze de mortieră, luptele extinzându-se până în cartierul vecin Abu Slim.

Combatanţii insurgenţi încearcă să alunge trupele loiale regimului Gaddafi în zona situată în apropierea hotelului Rixos, unde 30 de jurnalişti străini sunt blocaţi de patru zile.

Numeroase străzi din centrul capitalei libiene sunt pustii, de teama zecilor de lunetişti loiali regimului.

Focuri de armă şi explozii sporadice s-au auzit aproape toată noaptea în Tripoli.

UPDATE Ambasadorul sud-coreean a fost jefuit

O bandă de persoane înarmate au atacat reşedinţa ambasadorului sud-coreean de la Tripoli, a anunţat agenţia Yonhap, citată de BBC News.

Potrivit unei surse diplomatice de la Seul, circa 30 de persoane au intrat marţi seară în reşedinţa ambasadorului din capitala libiană şi au furat „televizoare şi alte dispozitive electronice”.

Nimeni nu a fost rănit în jaf.

UPDATE – Gaddafi sfidează rebelii şi se plimbă prin Tripoli incognito

Muammar Gaddafi a declarat că a circulat prin Tripoli deghizat, după ce rebelii au cucerit capitala, relatează NewsIn.

„M-am plimbat puţin prin Tripoli, fără să mă vadă cineva. Nu am simţit că aş fi în pericol. Toţi libienii ar trebui să fie acum în Tripoli pentru a elimina trădătorii”, a spus Gaddafi într-un mesaj audio, al doilea transmis miercuri. Citeşte mai multe aici.

UPDATE – Jurnaliştii străini sunt prizonieri într-un hotel

Jurnaliştii străini cazaţi la hotelul Rixos din Tripoli par să fie prizonierii trupelor guvernamentale, fiind împiedicaţi să iasă afară, deşi nu mai au curent electric, iar proviziile de apă şi alimente sunt pe sfârşite.

Potrivit corespondentului BBC, Matthew Price, „situaţia s-a deteriorat foarte mult peste noapte”, iar în prezent soldaţii guvernamentali patrulează hotelul, iar pe acoperiş au fost poziţionaţi trăgători de elită.

Şi CNN relatează că Matthew Chance, corespondentul canalului american de ştiri, este împiedicat să plece din hotelul Rixos, unde sunt cazaţi majoritatea corespondenţilor de presă din străinătate.

„Nu sunt lăsaţi să plece din hotel, pentru că în zonă sunt oamenii lui Gaddafi”, a declarat corespondentul al-Jazeera, care se afla în Piaţa Verde din Tripoli, unde oamenii continuă să celebreze cucerirea fiefului lui Gaddafi – complexul Bab al-Azizia. „Am luat legătura cu unii dintre ei, ne spun că, practic, sunt ţinuţi acolo pe post de scuturi umane„, a declarat corespondenta al-Jazeera.

Guvernul libian a insistat ca jurnaliştii străini să stea la hotelul Rixos pentru a relata despre conflict, iar CNN a relatat că şi înainte de cucerirea capitalei de către rebeli, deplasările corespondenţilor străini erau limitate de autorităţi şi se puteau face numai cu permisiunea lor.

Cartierul general din Tripoli, ocupat de rebeli

Două explozii puternice, produse aparent de un bombardament aerian, au fost auzite miercuri dimineaţă la Tripoli, în timp ce un avion NATO survola capitala libiană, relatează Mediafax.

În cursul nopţii, la Tripoli au fost auzite aproape continuu focuri de armă şi explozii în mai multe zone, unde rebelii încearcă să elimine rezistenţa forţelor loiale lui Muammar Gaddafi.

„Pe drumul către aeroport sunt amplasaţi lunetişti”, a declarat pentru AFP comandantul unui grup de combatanţi rebeli.

Insurgenţii au ocupat marţi seară cartierul general din Tripoli al lui Muammar Kadhafi, dând o nouă lovitură regimului acestuia, însă nu au reuşit să-l localizeze pe liderul libian. Acesta a declarat, într-un mesaj difuzat marţi seară, că a efectuat o „retragere tactică” după ocuparea reşedinţei sale.

Ultima redută a lui Gaddafi a fost propriul său fiu. Citeşte mai multe aici.

Bilanţul războiului din Tripoli: 400 de morţi şi 2000 de răniţi

Luptele care au loc de trei zile la Tripoli au lăsat în urmă peste 400 de morţi şi 2.000 de răniţi, a anunţat marţi Mustafa Abdeljalil, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), organul politic al rebelilor libieni, relatează Agerpres.

„Conform primelor noastre informaţii, numărul celor care au murit în timpul operaţiunii care a durat trei zile este puţin mai mare de 400. Răniţii sunt în număr de 2.000„, a declarat Abdeljalil pentru postul de televiziune France 24.

În cursul acestor confruntări, rebelii au capturat aproape 600 de militari pro-Gaddafi, a adăugat Abdeljalil, precizând că lupta nu se va încheia decât odată cu arestarea lui Muammar Gaddafi.

Lipsurile din spitalele din Tripoli nu permit îngrijirea răniţilor, a mai declarat el, subliniind că a fost nevoie de evacuarea unora dintre cei internaţi.

În capitală, reşedinţa colonelului, Bab al-Aziziya, se află în totalitate în mâinile rebelilor, însă au rămas câteva mici zone de rezistenţă în trei cartiere ale oraşului. „Bătălia nu este încheiată, ea se va finaliza cu arestarea lui Gaddafi”, a spus liderul CNT, care şi-a exprimat totodată speranţa că colonelul va fi prins în viaţă, ‘pentru a fi judecat şi pentru ca lumea să-i poată cunoaşte crimele’.

Muammar Gaddafi rămâne de negăsit

Întrebat în legătură cu locul unde s-ar putea afla Gaddafi, Abdeljalil a răspuns: „Numai Dumnezeu ştie (…) Presupun că a părăsit Tripoli (…) Nu cred că este atât de curajos încât să fi rămas la Tripoli până în acest moment”.

Pentru a evita căderea ţării în haos, preşedintele CNT a lansat un nou apel către popor: „Fac apel la toţi rebelii şi cetăţenii să dea dovadă de răbdare şi iertare, să fie toleranţi şi să nu cadă pradă dorinţei de răzbunare”.

Alegeri în opt luni de zile în Libia

Mustafa Abdeljalil a declarat că în opt luni vor fi organizate alegeri în Libia. Citeşte aici cine ar putea fi succesorul lui Gaddafi.

„În opt luni vor avea loc alegeri legislative (…) şi prezidenţiale. Vrem un Guvern democratic şi o Constituţie dreaptă. Mai ales, nu vrem să fim mai izolaţi de lume decât am fost până în prezent”, a afirmat el.

„«Noua Libie» trebuie să fie o ţară diferită de trecut şi fondată pe principiile libertăţii, egalităţii şi fraternităţii”, a subliniat el.

În ceea ce priveşte soarta lui Muammar Kadhafi, „opinia dominantă printre membrii CNT este ca acesta şi banda lui să fie judecaţi în Libia„, a declarat el. „În cadrul unui proces echitabil, dar care trebuie să aibă loc în Libia”, a insistat el.

„Pentru aceasta, vrem să fie capturaţi în viaţă şi trataţi diferit faţă de modul în care colonelul îşi trata adversarii. El va rămâne în memorie doar pentru crimele, arestările şi asasinatele politice pe care le-a comis”, precizează el.

Epoca lui Kadhafi s-a încheiat, chiar dacă totul se va sfârşi doar cu capturarea sa şi condamnarea lui pentru crimele pe care le-a comis”, explică el. „Mai sunt încă zone de rezistenţă în oraş (Tripoli) şi o mare concetrare de trupe în regiunea Sirt, fieful istoric al liderului”, adaugă el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă