Ucraina s-a afundat si mai mult in criza, ieri, dupa ce presedintele prooccidental Viktor Iuscenko l-a demis pe procurorul general si apoi a acuzat fortele de ordine – care s-au grabit sa-i sara magistratului in ajutor – ca incalca legea intervenind in conflictul politic.
Acuzele de "lovitura de stat" au venit dinspre ambele tabere care se confrunta de aproape doua luni pe scena politica de la Kiev.- cea a premierului Viktor Ianukovoci, considerat prorus, si cea a presedintelui Viktor Iuscenko, vazut ca un prooccidental.
Televiziunea a prezentat imagini cu scutieri, insotiti de ministrul de interne, Vasil Tusko, un apropiat al premierului Viktor Ianukovici, escaladand un gard si fortand intrarea in cladirea din centrul Kievului care adaposteste biroul procurorului general. Ei au dat la o parte garzile de securitate si i-au permis procurorului general demis, Sviatoslav Piskun, sa se intoarca la biroul sau.
Colaboratori ai fortelor speciale ale Ministerului de Interne (Berkut) s-au incaierat, de asemenea, cu oameni ce pareau sa apartina unui serviciu de gazi de corp subordonat Presedintiei, fiecare forta incercand sa se asigure de controlul asupra Parchetului.
"Din informatiile noastre, acesti oameni imbracati in negru (…) sunt si ei membri ai Ministerului de Interne" si nu ai Serviciului de Protectie a Personalitatilor, a declarat purtatorul de cuvant al serviciilor ucrainene de securitate (SBU), Marina Ostapenko.
Mai multi deputati ai coalitiei guvernamentale s-au luptat, de asemenea, cu gardienii de la Parchet, care incercau sa le interzica accesul in cladire.
Presedintele Iuscenko a organizat de urgenta o reuniune cu sefii fortelor de ordine si si-a anulat participarea la summitul Europei Centrale si de Est din Cehia, prevazuta pentru vineri, potrivit unui comunicat al Presedintiei. Iuscenko a denuntat "o lovitura de stat in desfasurare" pentru care i-a invinovatit, intr-o conferinta de presa, pe adversarii sai.
"Ramane intrebarea cine a dat ordinul criminal si cine isi va asuma raspunderea penala pentru folosirea fortei in rezolvarea conflictelor politice", a declarat Iuscenko intr-o conferinta de presa sustinuta dupa o intrevedere cu ministrii insarcinati cu securitatea. "Ceea ce a facut ministrul Tusko este o crima", a subliniat Iuscenko.
Seful statului a anulat ieri un decret semnat la sfarsitul lunii aprilie referitor la numirea lui Piskun in functia de procuror general, invocand cumulul de functii ale acestuia – el are si un mandat de parlamentar, iar numirea in postul de procuror general ar incalca Legea fundamentala. Piskun a fost demis de Iuscenko in 2005, dar repus in functie in urma cu o luna, dupa ce a contestat demiterea sa in instanta. Sviatoslav Piskun este deputat al Partidului Regiunilor, partidul premierului prorus Viktor Ianukovici.
Fostul procuror a calificat imediat decizia lui Iuscenko drept ilegala si a promis ca o va contesta in justitie, in timp ce coalitia guvernamentala prorusa a acuzat, la randul sau, o "lovitura de stat" din partea lui Iuscenko.
Rivalul lui Iuscenko din Revolutia portocalie din 2004, premierul Viktor Ianukovici, a spus ca presedintele pune Ucraina in pericol prin demiterea nemotivata a procurorului general Viatoslav Piskun. Ianukovici si-a intrerupt o deplasare in Crimeea, unde urma sa gazduiasca o reuniune cu omologii sai din CSI (Comunistatea Statelor Independente, fostele republici sovietice cu exceptia balticilor), intorcandu-se la Kiev. El a spus ca demiterea lui Piskun, aliatul sau, este nemotivata si a avertizat ca aceasta masura ar "putea duce la consecinte catastrofale".
"Guvernul nu va permite anarhia si razboiul civil in Ucraina", a spus premierul intr-o alocutiune televizata adresata natiunii. Seful aparatului sau, Serghei Levocikin, citat de Interfax, a mers pana la a spune ca este vorba despre o tentativa de "lovitura de stat" din partea presedintelui.
Guvernul a contestat dizolvarea Parlamentului pronuntata la inceputul lunii aprilie de seful statului, dar apoi s-a resemnat, la sfarsitul lunii. Cele doua tabere sunt inca in dezacord in privinta datei pentru alegeri legislative anticipate.