Cele 26 de state membre ale NATO au avut ieri pentru prima oara o discutie de fond cu Rusia asupra proiectului de extindere a scutului american antiracheta in Europa de Est.
Oficialii americani si rusi au dezbatut la Bruxelles proiectul scutului antiracheta, intr-o incercare din partea SUA de a inlatura temerile Rusiei si scepticismul statelor europene.
Inaintea Consiliului NATO-Rusia, aliatii au avut ocazia, in cadrul unei reuniuni a liderilor politici din ministerele apararii, sa-si reduca propriile divergente in ce priveste acest subiect. Germania a insistat ca problema scutului sa fie discutata in cadrul NATO, si nu tratata ca o afacere bilaterala intre Washington pe de o parte, Praga si Varsovia pe de alta.
Anterior acestor dezbateri, o delegatie americana s-a deplasat la Moscova pentru a propune o cooperare concreta in cercetare asupra sistemelor antiracheta. Secretarul de stat american adjunct, John Rood, a precizat ca a prezentat interlocutorilor "noi idei" de colaborare, "ca suntem deschisi la o cooperare cu Rusia intr-un spectru larg de activitati legate de apararea antiracheta".
Rusia s-a declarat prea putin optimista in ce priveste sansele de a vedea ca Washingtonul sa tina seama de "nelinistile" sale privind scutul, in pofida "noilor idei". "Daca Washingtonul decide sa isi urmeze drumul fara a tine seama de preocuparile Rusiei si altor state, vom analiza aceasta situatie din punctul de vedere al securitatii Rusiei si aliatilor nostri", declara secretarul Consiliului securitatii ruse, Igor Ivanov.
Un proiect NATO
Dupa cum s-a mai spus, Bulgaria, Grecia, estul Romaniei si Turcia nu vor fi practic protejate de scutul american, ceea va determina NATO sa se doteze cu propriul sistem antiracheta pentru a apara cele patru tari. In plus, amenintarea Rusiei ca, in cazul instalarii unor elemente ale scutului in Cehia si Polonia, ele vor deveni tinta, a alarmat cehii si polonezii, dar si statele vecine, Germania, Slovacia si Austria.
Aseara, general-locotenentul Henry Obering, directorul Agentiei americane de aparare antiracheta, a declarat ca scutul va proteja aproape intreaga Europa si va putea fi extins cu costuri relativ reduse pentru a acoperi intreg continentul, chiar si Rusia. Poate fi extins pentru a proteja si sud-estul Europei, fapt ce ar multumi Turcia, care doreste sa intre in raza scutului american. "Nu putem determina Rusia sa coopereze cu noi, dar credem ca este interesata sa coopereze cu noi si NATO" preciza si Eric Edelman, subsecretar al apararii, care l-a insotit pe Obering in turneul din Polonia. El a subliniat ca Rusia nu se poate opune acestui proiect. "Nu negociem nimic cu Rusia despre ceea ce facem sau nu in relatiile cu Cehia si Polonia."