-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialTambora - "Pompeiul Orientului"

Tambora – „Pompeiul Orientului”

Ramasite ale unui oras candva infloritor, ce a avut soarta anticului Pompei, au fost descoperite de arheologi in insula Sumbawa din arhipelagul Indoneziei. O intreaga civilizatie a fost inmormantata in lava vulcanului Tambora, dupa violenta eruptie din 1815.
„Exista posibilitatea ca Tambora sa devina cunoscut drept Pompeiul Orientului, descoperirea prezentand un imens interes istoric si cultural. Toti locuitorii orasului, casele si cultura lor sunt conservate acolo ca intr-o capsula, asa cum erau in 1815”, a declarat profesorul Haraldur Sigurdsson de la Universitatea Rhode Island din SUA, cel care a condus expeditia de cercetare.
Sapaturile efectuate de arheologii americani si indonezieni au scos la iveala scheletul carbonizat al unei femei aflat in ceea ce pare a fi bucataria unei case. De asemenea, au fost gasite obiecte din bronz si ceramica ce atesta legaturi intre cultura locala si civilizatiile din Vietnam si Cambodgia. Potrivit lui Sigurdsson, civilizatia de pe insula Sumbawa i-a intrigat intotdeauna pe cercetatori dupa ce, la inceputul secolului XIX, exploratorii olandezi si britanici ajunsi acolo au observat ca graiul localnicilor nu semana cu nici unul dintre dialectele vorbite in restul arhipelagului. Speculatiile ca bastinasii vorbeau o limba asemanatoare celei vietnameze nu au putut fi confirmate, civilizatia din Sumbawa fiind distrusa pe 10 aprilie 1815, la scurt timp dupa ce fusese descoperita.
Catastrofa din acea zi i-a ucis pe toti cei circa 88.000 de locuitori ai acelei regiuni. Vulcanologii sunt de parere ca eruptia vulcanului Tambora a fost cea mai mare inregistrata pe Terra dupa cea de acum 76.000 de ani a muntelui Toba din insula Sumatra. Eruptia a fost de cel putin patru ori mai puternica decat cea a vulcanului Krakatoa in 1883. Circa 150 de kilometri cubi de cenusa si gaze au fost pulverizati in atmosfera, formand un nor urias. Anul 1815 a fost, de altfel, cunoscut drept „anul fara vara”: din cauza norului de funingine vremea s-a racit la scara globala, iar in Europa recoltele au avut de suferit.
Descoperirea din insula Sumbawa are loc la trei saptamani dupa ce in acelasi arhipelag, in Papua, o expeditie a gasit o adevarata „gradina a Edenului”, cu 35 de specii necunoscute de plante si vietuitoare, un habitat natural unde omul nu pasise niciodata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă