Coreea de Nord a numit un apropiat al regimului în postul de vicemareşal, anunţa ieri agenţia oficială, a doua zi după ştirea-surpriză a plecării şefului armatelor „din motive de boală”, pe care l-ar putea înlocui.
Ri Yong-ho, şeful Statului Major, care se afla până acum în cele mai înalte instanţe ale ţării, nu mai este nimic. Înlăturarea lui surprinzătoare din toate funcţiile, „din motive de boală”, şi anunţarea imediată a ridicării la rang de vicemareşal, de asemenea surprinzătoare, a lui Hyon Yong-Chol semnalează preluarea puterii asupra armatei de către noul lider de la Phenian, Kim Jong-un.
Ri era un apropiat al lui Kim Jong-Il, liderul Coreii de Nord până la decesul său din decembrie anul trecut şi căruia i-a succedat fiul, Kim Jong-un. Pentru analişti, Kim Jong-un caută să ţină în frâu puterea militarilor, deveniţi prea puternici, în ochii săi, prin politica Songun („în primul rând armata”), promovată de tatăl său până în 2010. Ri Yong-ho, înlăturat brutal din fruntea armatei la şapte luni de la accederea la puterea supremă a lui Kim Jong-un, a avut un rol-cheie în ascensiunea acestuia şi l-a susţinut în cursul perioadei de tranziţie. Epurarea mareşalului a surprins cancelariile şi pare o nouă etapă în procesul de trannziţie dinastică, derulat până acum fără incidente. Ri, ca şef al Statului Major, îl însoţea ca o umbră pe tânărul moştenitor şi apărea în fiecare fotografie oficială, ocupa un loc în Biroul Politic, instanţa cea mai puternică în sistem, şi era vicepreşedinte al comisiei militare centrale a partidului.
Stil asiatic
Prin această nouă secvenţă orchestrată de tânărul Kim, el îşi afirmă puterea faţă de vechea gardă şi faţă de armată. Analiştii vorbesc despre cea mai importantă epurare de la debutul domniei noului „lider suprem” care relevă disensiuni în anturajul lui. Experţii în partide comuniste asiatice estimează că această cădere este contrară semnului reuşitei succesiunii dinastice. Scăpând de mentorul său, un „vultur”, tânărul moştenitor arată că faza tranziţiei politice de la era tatălui său se închide. „Ri nu era util decât pentru asigurarea procesului de succesiune şi de acum Kim nu mai are nevoie de el”, explică Kim Young-soo, de la Universitatea Sogang din Seul. Modelul se înscrie în tradiţia partidelor comuniste asiatice, în care moştenitorul trebuie să aştepte luni de zile, uneori ani, înainte de a-şi putea plasa propriii oameni la vârf. Kim încă lucrează cu echipa aleasă de tatăl lui, iar preluarea autonomiei coincide cu apariţia de câteva săptămâni a unei tinere misterioase alături de tânărul lider. Experţii şi diplomaţii sud-coreeni cred că este soţia lui Kim Jong-un, or, prezentarea „primei doamne” ar fi un alt mod de a instala moştenitorul.
Al patrulea vicemareşal
Hyon Yong-Chol a fost numit general în septembrie 2010, alături de alţi cinci demnitari ai regimului, printre care viitorul lider, Kim Jong-un şi mătuşa sa, Kim Kyong-Hui, sora lui Kim Jong-Il. Nu se ştiu multe despre el, cum este cazul pentru majoritatea membrilor elitei nord-coreene. Analiştii sud-coreeni arată că Hyon este un personaj enigmatic, provenit dintr-o familie care a luptat cu forţele japoneze de ocupaţie în cel de al doilea război mondial, alături de fondatorul Coreii de Nord, Kim Ir Sen, bunicul şi tatăl ultimilor doi lideri.
Numirea lui iminentă în locul lui Ri arată voinţa lui Kim Jong-un de a întări puterea partidului comunist asupra armatei. De la venirea la putere a noului lider, experţii şi analiştii care studiază această ţară înconjurată de secret încearcă să descifreze intenţiile lui – va continua linia bunicului şi a tatălui sau doreşte să meargă spre deschiderea ţării?
Problema este de importanţă pentru Seul, Washington, Beijing şi pentru regiune în general, Coreea de Nord fiind dotată cu arme nucleare, chimice, mii de rachete şi o vastă armată de 1,2 milioane de militari, la o populaţie de 24 de milioane. Până în prezent, semnalele sunt contradictorii. Unii vorbesc de un „glasnost”, referire la reformele întreprinse de Gorbaciov, iar această politică de schimbare ar fi susţinută de noua generaţie a partidului comunist, în special de copiii vechii elite, care, asemenea lui Kim, au călătorit în străinătate şi ar putea avea în vedere reforme economice după modelul chinezesc.
Lumea ştie prea puţine despre tânărul lider nord-coreean – vârsta exactă este un mister, la fel statutul matrimonial. A încerca să înţelegi ce gândeşte şi politica pe care doreşte să o instaureze este esenţial pentru a estima ameninţarea pe care o reprezintă pentru ţările vecine şi pentru inamicii din Vest. Numeroase dovezi arată că el nu planifică îndepărtarea de la politica tatălui şi a bunicului în majoritatea problemelor, inclusiv în menţinerea unei armate puternice şi a unui program de arme nucleare, ca şi publicarea frecventă de ameninţări faţă de Coreea de Sud şi SUA.