Reprezentantii celor 27 de state ale Uniunii Europene (UE), alaturi de presedintele Executivului european, Jose Manuel Barroso, au participat ieri, la Bruxelles, la primul summit al blocului european cu comunitatea celor circa 10 milioane de romi de pe batranul continent. Intalnirea – prima in care reprezentantii UE s-au asezat la masa cu organizatiile si reprezentantii celei mai numeroase minoritati a Europei – s-a desfasurat intr-o atmosfera tensionata, dupa ce Comisia a luat, la inceputul lunii, o decizie controversata, dand unda verde programului de amprentare a romilor prin care Italia considera ca va combate cresterea ratei criminalitatii.
Reuniunea din sala "alcide gaspari" a cladirii Charlemagne a Comisiei Europene a avut un debut jenant pentru presedintele Executivului comunitar. Potrivit AFP, discursul sau, in care a revenit in mod repetat ideea ca responsabilitatea integrarii romilor apartine statelor membre, a fost marcat de protestul reprezentantilor comunitatii rome si al ONG-urilor pentru apararea drepturilor omului, care au venit la intalnire in tricouri cu inscriptia "Nu indosarierii etnice!".
Presedintele Comisiei a facut apel la statele comunitare sa ofere "sanse reale" de integrare membrilor minoritatii rome, a caror situatie este "dramatica", si sa combata fenomenul discriminarii. Dornic sa sublinieze limitele competentelor organismului executiv al UE, el a tinut insa sa accentueze ca "situatia dramatica a romilor nu poate fi rezolvata de la Bruxelles". "Instrumentele necesare producerii acestei schimbari sunt in mainile statelor membre. Politicile de integrare a romilor sunt in competenta statelor membre", a subliniat Barroso.
Reprezentantii ONG-urilor s-au ridicat insa in picioare, fluturand tricourile cu mesajele de protest.
Vizibil jenat, Barroso a incercat sa minimalizeze decizia anuntata pe 4 septembrie de Biroul comisarului pentru Justitie, Securitate si Libertati, francezul Jacques Barrot.
Purtatorul de cuvant al acestuia a anuntat ca, in urma bunei cooperari cu autoritatile italiene, Comisia a apreciat ca programul italian de amprentare si recenzare a locuitorilor din taberele de romi este conform cu legislatia europeana.
"Denuntati discriminarea etnica. Comisia (Europeana – n.n.) are exact aceeasi linie (politica – n.n.)" – a incercat o explicatie Barroso, fara sa vorbeasca insa despre anuntul de la inceputul lunii septembrie. "Respingem orice stigmatizare la nivelul UE. Oricine trebuie sa-si poata trai viata liber de orice discriminare si persecutie", a mai adaugat seful Comisiei Europene, scuzandu-se insa imediat pentru progamul incarcat si parasind sala fara a asculta interventiile celorlalti participanti.
Presedintia franceza a UE face promisiuni
Reprezentata de ministrul Locuintelor si Urbanismului, Christine Boutin, presedintia franceza a UE a anuntat ca este dispusa sa sustina la Consiliul European din luna decembrie o serie de masuri concrete in favoarea comunitatii rome.
Franta, a sustinut Boutin, "face eforturi pentru a suprima permisul de circulatie impus nomazilor si doreste ca romii sa poata vota si detine o carte de identitate".
Oficialul francez s-a referit la problemele comunitatii rome din multe state europene, unde membrii acesteia nu sunt inscrisi in evidentele de populatie, nu au acte de identitate si de aceea nu beneficiaza de drepturi precum asistenta sociala, scolarizare, alte forme de integrare in societate.
Potrivit secretarului general al Guvernului, Gabriel Berca, in Romania, tara cu cea mai numeroasa minoritate roma din Uniunea Europeana si, dupa aderarea din 2007, sursa unei importante parti a valului de migratie roma catre Occident, identitatea administrativa nu este o problema, peste 98% din romi avand acte de identitate si fise in sistemul de evidenta a populatiei.
Prejudecatile impotriva romilor sunt insa foarte prezente in Romania unde, potrivit unui sondaj citat de AFP, 42% din membrii acestei comunitati afirma ca au fost victime ale discriminarii in ultimele 12 luni – la angajare, la scoala si in baruri. In plus, aproape un roman din doi crede ca romii sunt "necinstiti", "lenesi" si "fac rau imaginii Romaniei in lume".
George Soros, avocatul romilor din Italia
Prezent la Summitul de la Bruxelles, ca fondator al Institutului pentru o Societate Deschisa, omul de afaceri si filantropul american George Soros s-a declarat extrem de ingrijorat de operatiunea de amprentare a romilor initiata de guvernul premierului Silvio Berlusconi in Italia. "Ma tem sa nu devina o norma de facto in UE", a afirmat Soros, in aplauzele reprezentantilor comunitatii. "Inregistrarea pe criterii etnice ar trebui sa fie ilegala si sper ca acest fapt va fi stabilit de Curtea Europeana de Justitie", a adaugat miliardarul american de origine ungara, referindu-se la instanta suprema de justitie a UE, care are puterea de a revizui deciziile Comisiei Europene. Interventia sa a fost imediat salutata de reprezentantii asociatiilor romilor. Un reprezentant al etniei i-a multumit lui Soros pentru sprijin, acordandu-i simbolic "cetatenia roma".
In ciuda absentei presedintelui Comisiei, si alti participanti la lucrarile intalnirii s-au aratat ingrijorati cu privire la decizia Executivului UE de a aproba recensamantul in taberele de romi din Italia. "Daca se aproba acest lucru in Italia, va urma intreaga Europa", a precizat May Bittel, membru fondator al Forumului romilor si nomazilor de pe langa Consiliul Europei. El nu si-a ascuns nici indoielile legate de rezultatul concret al conferintei organizate la Bruxelles. "Vom vedea (rezultatele – n.n.) la incheierea reuniunii", a afirmat Bittel, citat de AFP, subliniind insa ca "solutiile nu trebuie sa fie impuse".