19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSummit de criza la Bruxelles

Summit de criza la Bruxelles

Liderii celor 27 de tari comunitare au inceput ieri, la Bruxelles, summitul de toamna al UE pe fondul crizei financiare mondiale. Ei vor analiza si, foarte probabil, vor adopta astazi, la nivelul intregii UE, planul de salvare financiara convenit de statele zonei euro.

 

Sefii de stat si de guvern ai celor 27 de tari din UE si-au inceput joi cele doua zile de discutii din cadrul "summitului de toamna" cerand o reforma globala a structurilor financiare mondiale, intr-un moment in care criza s-a extins si in Asia, dupa ce a facut sa se prabuseasca o parte a sistemelor bancare americane si vest-europene. Cei 27 de lideri UE vor trebui sa aprobe planul de salvare financiara propus duminica de cele 15 tari care folosesc euro, asa-numitul Eurogrup. Liderii s-au declarat optimisti, fiecare subliniind ca nu se asteapta ca tarile care nu fac parte din Eurogrup sa respinga planul celor 15. Pana si premierul britanic, Gordon Brown, si-a anuntat sprijinul, in vreme ce din partea tarilor Europei de Est, mai putin atinse de criza, se asteapta o aprobare formala.

Totusi, principala opozitie anuntata a fost cea a Cehiei. Pentru ideologia ultraliberala a guvernului ceh al lui Mirek Topolanek, o interventie a statelor in functionarea pietei este inacceptabila si miroase chiar a "comunism financiar". si mai sarcastic a fost seful liberalilor din Parlamentul European, Graham Watson, care a declarat joi: "Traim timpuri remarcabile: nationalizand bancile, Occidentul face ceva la care Hugo Chavez nici n-ar fi visat vreodata!…".

Targuieli est-europene
Est-europenii ar putea fi tentati sa conditioneze acceptarea masurilor propuse de Eurogrup de introducerea unor clauze speciale intr-un alt pachet de masuri, cel al combaterii schimbarilor climaterice. Inainte de summit, sefii guvernelor tarilor est-europene care contesta pachetul de masuri al UE in chestiunea apararii mediului, in special pragul impus emisiilor de CO2, s-au reunit separat in vederea gasirii unei pozitii comune fata de membrii occidentali ai UE. Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Polonia si tarile baltice afirma ca unele dintre masurile propuse ar defavoriza economiile mai putin performante ale noilor membri UE. Dintre fostele tari comuniste din UE, doar Slovenia nu contesta masurile in favoarea mediului, in vreme ce Slovacia inca nu si-a definit pozitia.

Irlandezii irita
In privinta reformelor institutionale, un lucru care nu va fi evocat oficial, dar care a produs iritare pe culoarele institutiilor europene, este faptul ca Irlanda a venit la summit fara un plan si fara sa faca cel putin unele sugestii despre modul in care guvernul de la Dublin ar putea face sa fie aprobat Tratatul de la Lisabona, pe care irlandezii l-au respins prin referendum, blocand astfel intregul proces de reforme din UE.
In cursul serii de miercuri, liderii Uniunii trebuiau sa discute viitorul relatiilor UE cu Rusia in lumina ultimelor evenimente, precum si modul in care acestea au afectat situatia geopolitica si balanta puterii. La insistenta Romaniei, pe agenda summitului se mai afla si "aprofundarea relatiilor cu Republica Moldova". Recent ministrii europeni de Externe au afirmat ca UE este gata "sa negocieze in curand un nou acord ambitios" cu Moldova, care sa includa "obiectivul unei zone de liber schimb" si sa faciliteze obtinerea mai usoara a vizelor UE de catre moldoveni, ajungandu-se in cele din urma la ridicarea totala a obligativitatii vizelor.

» Basescu: "Nu avem nevoie de un tutore"
"Romania va respinge energic orice incercare de creare a unui sistem de autoritate unica de supraveghere a sistemului bancar. Constitutia si legislatia Romaniei fac din BNR structura responsabila de gestionarea sistemului bancar national. Nu avem nevoie de un tutore", a declarat ieri presedintele Traian Basescu inaintea plecarii spre Bruxelles, unde participa, impreuna cu premierul Tariceanu (care a decis, dupa sedinta CSAT, sa se deplaseze cu un alt avion), la lucrarile Consiliului European.

Basescu a anuntat ca Romania doreste sa se puna accent pe reformele structurale pentru a asigura cresterea economica la nivelul UE si insista pentru transparenta la nivelul institutiilor financiar-bancare, sustinand gasirea "unei formule pentru interzicerea produselor bancare toxice". seful statului a adaugat ca o crestere economica trebuie bazata pe restructurare si, de asemenea, este nevoie de o analiza a ceea ce inseamna "o nationalizare a bancilor intr-un sistem comercial si legal".

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Sophia Loren, actrița considerată o legendă a cinematografiei mondiale, împlinește 90 de ani

Actrița legendară Sophia Loren va celebra vineri seară, la Roma, împlinirea vârstei de 90 de ani, într-o petrecere privată organizată într-un hotel de lux...

Menține igiena și siguranța cu săpunuri și dezinfectanți de top de la Sanito.ro

În contextul actual, asigurarea unei igiene riguroase este mai importantă ca niciodată. De la birouri și spații comerciale, până la utilizarea acasă, produsele Sanito.ro...

Marcel Ciolacu: „Anul viitor vom putea cumpăra anvelope #produseînRomânia!”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe Facebook că, începând de anul viitor, românii vor putea achiziționa anvelope fabricate în România, după inaugurarea noii fabrici...
Ultima oră
Pe aceeași temă