19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA speră ca procesul lui Necolaiciuc să transmită "semnalul" că actele de...

SUA speră ca procesul lui Necolaiciuc să transmită „semnalul” că actele de corupţie nu sunt tolerate

SUA speră că fostul director al Companiei de Căi Ferate Române, Mihai Necolaiciuc, va avea parte de un proces echitabil, care să trimită un puternic semnal celor implicaţi în activităţi similare, şi anume că actele de corupţie nu vor fi tolerate, potrivit

Conform tratatului de extradare existent şi a decretului de extrădare semnat de secretarul de stat Hillary Clinton la data de 8 aprilie 2011, fostul director al Companiei de Căi Ferate Române, Mihai Necolaiciuc, a ajuns miercuri la Bucureşti, unde este acuzat de corupţie.

Statele Unite speră că odată ajuns în România, el va avea parte de un proces echitabil, care să trimită un puternic semnal celor implicaţi în activităţi similare, şi anume că actele de corupţie nu vor fi tolerate, indiferent de nivel, şi că persoanele implicate în astfel de activităţi pot fi puse sub urmărire penală, se arată într-un comunicat al biroului de presă al Ambasadei SUA la Bucureşti.

În mai 2007, Biroul Federal de Investigaţii a primit o solicitare de asistenţă din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), reaminteşte Ambasada SUA la Bucureşti. În solicitare se menţiona că DNA îl investighează pe Mihai Necolaiciuc împreună cu şase alte persoane pentru „corupţie (publică) la nivel înalt”. Necolaiciuc şi ceilalţi au fost acuzaţi „de achiziţii publice ilegale”, de „cumpărarea unor produse de proastă calitate la preţuri exagerat de mari” precum şi „de alte infracţiuni de corupţie”. Acestea au rezultat în pierderi de 69 milioane de euro pe care directorul general al Căilor Ferate Române le-a cauzat bugetului de stat al României.

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti arată, de asemenea, că, în momentul în care s-a aflat că Necolaiciuc a fugit din România în SUA, la începutul lui 2007, a început o investigaţie comună a Departamentului pentru Securitate Internă, Serviciul US Marshals şi FBI. În urma acestei anchete, Necolaiciuc a fost arestat în West Palm Beach, Florida şi a fost reţinut în aşteptarea audierii privind extrădarea sa de către tribunalul districtual din Middle District of Florida.

La 1 martie 2011, judecătorul Douglas N. Frazier a dat o decizie în acest caz şi a ordonat ca Necolaiciuc să fie predat României în baza tratatului de extrădare existent între Statele Unite şi România.

Pe baza tratatului de extrădare existent între România şi SUA, secretarul de stat Hillary Clinton a semnat la 8 aprilie decretul de extrădare a lui Necolaciuc făcând astfel posibilă extrădarea acestuia în România.

FBI a ajutat Poliţia Română în procedurile de extrădare, precizează Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.

Cele mai citite

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...

Verdict dur pentru Rodri! Cât va lipsi mijlocașul lui City

Pep Guardiola a confirmat absența lui Rodri pentru tot restul sezonului, după o accidentare gravă suferită în derby-ul cu Arsenal. Rodri, mijlocașul central al echipei...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă