SUA nu vor da curs nici unei cereri a Italiei de extradare a celor 26 de cetateni americani, majoritatea banuiti ca ar fi agenti CIA, pentru ca acestia sa fie judecati pentru rapirea unui cleric musulman, a declarat, astazi, consultantul juridic al Departamentului de Stat, John Bellinger, citat de Reuters.
"Nu am primit nici o cerere de extradare din partea Italiei. (…) Chiar daca am primi o cerere de extradare din partea Italiei, nu am extrada oficiali americani in Italia", a declarat John Bellinger intr-o conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, la incheierea unei reuniuni cu consultanti juridici europeni.
Un judecator din Milano a emis mandate de arestare pe numele celor 26 de cetateni americani care, alaturi de agenti secreti italieni, sunt acuzati de rapirea imamului Abu Omar, transferat ulterior in Egipt, unde el sustine ca a fost torturat.
Printre persoanele inculpate pentru rapirea din 2003 se numara fostii directori ai birourilor CIA din Roma si Milano si fostul director al SISMI (serviciile militare de informatii italiene) Nicolo Pollari.
Comentariile lui Bellinger confirma asteptarile generale ca Washingtonul nu-i va extrada pe inculpati, acestia urmand sa fie judecati in absenta, in procesul care va incepe la 8 iunie, la Milano.
Procesul va reprezenta prima plangere penala in legatura cu "extradarile extraordinare" – unul dintre aspectele cele mai controversate ale razboiului impotriva terorismului, promovat de presedintele american George W. Bush.
Procurorii afirma ca un comando CIA, ajutat de SISMI, l-a rapit pe suspectul de terorism Hassan Mustafa Osama Nasr, cunoscut si sub numele Abu Omar, de pe o strada din Milano, in februarie 2003. Acesta ar fi fost urcat cu forta intr-o furgoneta, care l-a condus la o baza militara americana din nordul Italiei. De acolo, CIA l-ar fi transferat via Germania in Egipt, unde el sustine ca a fost torturat prin socuri electrice, batai, amenintari cu violul si maltratari fizice.
Un raport al Parlamentului European, publicat luna aceasta, a conchis ca extradarile extraordinare au fost acte ilegale, desfasurate cu consimtamantul unor guverne europene si al serviciilor lor secrete.
Bellinger a respins concluziile raportului Parlamentului European, pe care le-a catalogat drept "exagerate, neadevarate si nedrepte".