După un an marcat de puternice tensiuni între SUA şi China, preşedintele chinez, Hu Jintao, a sosit la Washington pentru o vizită oficială de patru zile, minuţios pregătită, dar care nu va aplana numeroasele divergenţe.
Vizita preşedintelui chinez, prima sub Administraţia Barack Obama, a iscat o adevărată partidă încrucişată de şah între responsabilii chinezi şi americani la Washington şi Beijing, care evocă dorinţa normalizării relaţiilor bilaterale. Dar, analiştii arată că impozantul protocol cu derularea covorului roşu şi loviturile de tun în onoarea liderului chinez nu vor masca amploarea divergenţelor de fond dintre cele două ţări. Potrivit Eurasia Group, rezultatele concrete ale vizitei vor fi limitate la sectorul energetic alternativ şi la contracte comerciale importante, dar subiectele mai vaste ale fricţiunilor vor persista. Printre disputele dintre Washington şi Beijing se află, între altele, refuzul Chinei de a răspunde aşteptărilor de reevaluare a yuanului, diferende comerciale, vânzarea de arme americane Taiwanului, vizita în SUA a lui Dalai Lama, Premiul Nobel pentru Pace disidentului Liu, libertatea internetului, Coreea de Nord sau rivalităţile din Pacific.
Chiar în zona acordurilor comerciale persistă un adevărat război economic, cu tendinţe protecţioniste de ambele părţi. Tradiţional marcate de suişuri şi coborâşuri, relaţiile chino-americane au început să se deterioreze după vizita preşedintelui american Obama la Beijing în 2009, când China ieşea cu capul sus din criza financiară internaţională. După acea vizită la Beijing, Obama a fost criticat în SUA pentru timiditatea cu care a abordat chestiunile spinoase, lăsând impresia unei puteri americane influen¬ţate de noua putere asiatică emergentă, China. Înainte de vizita lui Hu în SUA, şeful Casei Albe a promis că în discuţiile bilaterale nu va eluda spinosul dosar al drepturilor omului în China şi va aborda problemele care interesează America. Analiştii susţin că aşteptările privind această vizită nu trebuie să fie foarte mari, Hu Jintao urmând să predea puterea în 2012-2013. Vizita reprezintă în schimb o miză pentru Obama din punct de vedere al politicii interne. Întăriţi în Congres, republicanii îl vor critica pe Obama dacă se va dovedi slab faţă de China, dar şi dacă nu va gestiona corect acest dosar.
Cină intimă la Casa Albă
Fapt neobişnuit, la sosirea, marţi seara la Washington, Hu Jintao fost invitat la o cină intimă, un eveniment diplomatic la care, în afara cuplului Obama, au mai participat doar secretarul de stat Hillary Clinton şi consilierul pentru securitate naţională, Tom Donilon. Abia miercuri a intrat în acţiune protocolul de cel mai înalt grad pus la punct pentru vizita liderului chinez, uzitat pentru a treia oară de la debutul preşedinţiei Obama. O ceremonie de primire cu mare pompă, o reuniune bilaterală în Biroul Oval, apoi cu colaboratorii, înainte de o conferinţă de presă. Seara, un dineu de stat la Casa Albă, lista invitaţilor fiind secretă. Contrastând cu tonalitatea festivă, discuţiile bilaterale vor fi tensionate de problemele care deranjează Washingtonul – politica monetară a Chinei, drepturile omului, problema tibetană, restricţionarea exporturilor de minerale strategice, revendicările maritime ale Beijingului faţă de aliaţii americani.
Declin şi ascensiune
Creşterea puterii Chinei – economică, militară şi diplomatică -, combinată cu dificultăţile preşedintelui Obama în plan intern şi internaţional, a alimentat o rivalitate constantă. Vizita lui Hu este privită de analişti ca un duel în forţă între puterea ascendentă chineză şi superputerea americană ameninţată. Potrivit secretarului american de Finanţe, Timothy Geithner, China va trebui să facă unele concesii privind priorităţile americane – bariere comerciale, protejarea proprietăţii intelectuale sau reevaluarea yuanului – dacă vrea să obţină un compromis asupra produselor high-tech sau statutul de economie de piaţă.
Chiar dacă SUA şi China admit existenţa interesului unei cooperări, şi nu a ostilităţii, raportul de forţe s-a schimbat. Vizita lui Hu permite părţii chineze să observe „la faţa locului” „declinul american”. Iar părţii americane să demonstreze că SUA au mijloacele de a conserva un avantaj strategic.
Vizita lui Hu este privită de analişti ca un duel în forţă între puterea ascendentă chineză şi superputerea americană ameninţată.