Ieri s-a accelerat baletul diplomatic in vederea determinarii celor doua parti sa inceteze ostilitatile.
Consiliul de Securitate s-a reunit din nou in spatele usilor inchise dupa ce Rusia a considerat ca proiectul de rezolutie pregatit de diplomatii occidentali la ONU, cerand "incetarea imediata a focului" in Georgia, nu este acceptabil, fiind "prematur" si nu ia in seama exigentele sale.
Abia revenit din China, presedintele american George W. Bush a adresat Rusiei un sever avertisment, prevenind-o ca, daca nu pune capat "escaladei dramatice si brutale" a conflictului din Georgia, vor fi afectate relatiile cu SUA. "Rusia a invadat o tara suverana vecina si ameninta un guvern ales democratic de popor, o astfel de actiune este inacceptabila in secolul al XXI-lea." Aceste actiuni agraveaza imaginea Rusiei in lume si "ameninta relatiile sale cu SUA si Europa". seful Casei Albe a cerut Moscovei sa accepte planul sustinut de UE, ce prevede incetarea imediata a focului si retragerea tuturor fortelor din Osetia de Sud.
Si acest plan al UE a fost respins la Kremlin. Faptul ca Pentagonul s-a declarat uimit de amploarea si iuteala reactiei militare ruse nu a impiedicat un inalt responsabil american sa califice operatiunea rusa drept "invazie pur si simplu", comparand-o cu invaziile Afganistanului in 1978, Cehoslovaciei in 1968 si Georgiei in 1922. Premierul canadian Stephen Harper a considerat "imperativ" ca Rusia sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei si a condamnat intruziunea trupelor ruse in teritoriul georgian. Atacand sate si orase din exteriorul Osetiei de Sud, Rusia si-a depasit rolul de "gardian al pacii".
In ce priveste Uniunea Europeana, lucrurile sunt mai complicate. Comisia Europeana a cerut Rusiei incetarea imediata a tuturor actiunilor militare pe teritoriul Georgiei, apreciind ca "trecerea frontierelor georgiene de catre trupele ruse a schimbat dimensiunea conflictului". CE considera Osetia de Sud parte integranta a Georgiei si denunta faptul ca trupele rusesti aflate in regiune pentru o misiune de pace "sunt implicate in operatiuni militare".
Sosit ieri la Moscova, presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara asigura presedintia prin rotatie a UE, declara dupa intrevederea cu presedintele rus Dmitri Medvedev ca este "normal" ca Rusia sa "apere interesele rusofonilor" din afara frontierelor sale, adaugand ca este "la fel de normal ca si comunitatea internationala sa doreasca garantarea integritatii, suveranitatii si independentei Georgiei". Problema in UE este ca unele state nu doresc constituirea unei "coalitii europene anti-Rusia". Printre ele, Italia, Belgia si cele care la Summitul NATO de la Bucuresti nu au dorit intrarea Georgiei in Alianta.De cealalta parte se situeaza tarile baltice si Polonia, care doresc o pozitie dura fata de Moscova, acuzand-o ca duce "o politica imperialista". si Marea Britanie a ridicat tonul afirmand ca este "responsabilitatea Rusiei sa puna capat imediat acestui conflict".
Intalnire la Tbilisi
Ieri au sosit la Tbilisi presedintii polonez, lituanian, estonian si ucrainean si premierul leton pentru a sustine Georgia. "Vizita noastra inseamna solidaritate cu natiunea georgiana, care a fost victima a agresiunii", declara presedintele polonez Lech Kaczynski. "Rusia si-a aratat o data in plus fata. Adevarata fata." Presedintele lituanian Valdas Adamkus a afirmat ca "nu ne mai putem permite repetarea unui alt München, cand comunitatea internationala s-a dat la o parte din fata lui Hitler", aluzie la anexarea regiunii cehoslovace a Sudetilor de catre Germania in 1938. "Asta a dus la al doilea razboi mondial, la tragedii umane si la milioane de victime."
Presedintele estonian a cerut UE reanalizarea ansamblului relatiilor cu Rusia.
» "Georgia va fi membra NATO"
Aseara, intr-o conferinta de presa la sediul NATO din Bruxelles, tinuta dupa o reuniune a ambasadorilor statelor membre, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, a asigurat ca perspectivele aderarii Georgiei la NATO raman si tara va face parte candva din Alianta, in pofida temerilor Rusiei. Statele membre au condamnat "folosirea disproportionata a fortei" de catre armata rusa.