Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe german si, in acelasi timp, canditatul social-democrat pentru functia de cancelar la viitoarele alegeri, a avut de trecut ieri un examen politic delicat al carui rezultat poate influenta decisiv sansele Partidului Social Democrat (SPD) la scrutinul federal din Germania din 2009.
Steinmeier, cel mai proeminent ministru SPD din cabinetul transpartinic condus de crestin-democrata Angela Merkel si viitorul contracandidat al acesteia in 2009, s-a prezentat ieri in fata unei comisii parlametare pentru a da explicatii cu privire la implicarea spionajului german in operatiunea americano-britanica de invadare a Irakului din 2003.
Motivul: o serie de complimente facute prin intermediul presei berlineze agentilor germani care ar fi asistat SUA in invazie. Laudele la adresa spionilor serviciului de informatii externe german BND au fost formulate de doi generali americani – Tommy Franks, comandantul operatiunii "Liberate pentru Irak", si James Marks, responsabilul operatiunilor americane de culegere de informatii dinaintea si din timpul razboiului. Intr-un acces de recunostinta, ofiterii SUA i-au numit "eroi" pe cei doi agenti BND aflati la Bagdad in preludiul atacului, subliniind pentru Der Spiegel ca informatiile furnizate de ei au fost mult mai valoroase decat cele oferite de CIA, agentia de informatii a SUA.
In ciuda aparentelor, complimentele celor doi ofiteri SUA nu sunt cel mai frumos cadou pentru SPD, aflat la mai putin de un an distanta de alegerile federale, pentru ca Germania, condusa in 2003 de cabinetul SPD al cancelarului Gerhard Schröder, a fost unul dintre putinii aliati traditionali ai Washingtonului care s-au opus public interventiei impotriva lui Saddam Hussein. In 2002, Schröder a castigat un nou mandat in fruntea guvernului german, facand din opozitia fata de planurile de razboi ale administratiei George W. Bush unul dintre caii de bataie ai campaniei electorale.
Steinmeier, care in 2003 era seful de cabinet al lui Schröder si, in virtutea acestei functii, coordonatorul relatiei BND cu cancelarul, a dezmintit pana acum in mod neconvingator informatiile aparute inca din 2006 cu privire la asistenta BND de care ar fi beneficiat armata SUA.