Publicaţia Sunday Times a confirmat că hackerii chinezi au penetrat un ordinator al BAE (British Aerospace), întreprindere din sectorul de apărare, şi au furat date tehnice ale avionului de vânătoare american F-35, aflat încă în curs de dezvoltare. Informaţia a fost păstrată secretă, dar a fost divulgată de un responsabil al BAE.
Este povestea unui drum lung al chinezilor spre secretele cele mai bine păzite ale tehnologiei aeronautice occidentale. O lovitură a spionilor chinezi care au reuşit să pună mâna pe datele avionului invizibil F-35, avionul de vânătoare dezvoltat de Statele Unite – firma Lockheed Martin – în colaborare cu alţi parteneri şi care se află în centrul unor polemici privind costurile. Operaţiunea contra BAE a durat 18 luni sau chiar mai mult, a fost executată de armata invizibilă al serviciilor secrete chineze, care a sustras informaţii-cheie. A fost păstrată secretă, dar un responsabil al BAE a divulgat-o la Londra, la un dineu rezervat specialiştilor în securitate cibernetică.
Atacul cibernetic asupra BAE a fost o repetiţie a altei operaţiuni comise cu patru ani înainte în SUA asupra Pentagonului. O altă versiune susţine că 007 chinezi au interceptat convorbirile în timpul unei reuniuni interne la BAE dedicată tehnologiei de bord şi comunicaţiilor pentru avionul invizibil. Când s-a descoperit, proiectanţii au trecut din nou la lucru pentru a redesena aparatul. De unde şi cheltuielile apărute în plus. BAE a păstrat secret atacul chinezilor pentru a nu descuraja clienţii ce doresc să semneze contracte pentru cumpărarea avionului ce va apărea în 2016, Joint Strike Fighter F-35 fiind considerat un proiect multifuncţional care va conferi supremaţie aeriană Occidentului pentru anii ce vin. Oricum, deja există temeri că au fost compromise unele din capacităţile avionului de luptă şi că armata chineză ar putea dispune de sisteme de detecţie, contra măsuri de apărare şi alte „gadget-uri” sofisticat din familia F-35.
Proiectul F-35 este cel mai costisitor program de armament al Pentagonului. El asociază SUA şi alte opt state – Marea Britanie, Italia, Olanda, Turcia, Canada, Australia, Danemarca şi Norvegia. Alt program de excepţie este F-22 Raptor, bombardier invizibil din a cincea generaţie.
Fotografiază şi copiază
Grupurile chineze de hackeri au reuşit şi alte intruziuni în instituţii din Occident, de la biroul cancelarului german, Angela Merkel, la departamente strategice din SUA. Recent, au făcut un profil fals pe Facebook al comandantului suprem al NATO pentru a vedea dacă cineva poate lăsa informaţii compromiţătoare. În afara atenţiei pe care o dau marilor grupuri industriale pentru a fura informaţii confidenţiale, chinezii dau o atenţie specială bombardierelor strategice Shuttle şi tehnologiei Stealth, cea care face aparatele invizibile pentru radar. Diverse rapoarte ale serviciilor secrete occidentale semnalează că încă de la finele anului 2007 spionii chinezi s-au interesat de B-2 şi citau proiectele F-35 şi superavionul de vânătoare F-22 Raptor. O misiune care le-a adus numeroase avantaje. Când aviaţia Chinei a prezentat anul trecut modelul ultimei sale bijuterii, primul avion de vânătoare invizibil, Chengdu J-20, inginerii din întreaga lume au rămas uimiţi de progresul tehnologic al chinezilor. Dar, au realizat că J-20 avea asemănări evidente cu Raptor, cu F-35 sau cu un Mig rusesc. Dovada că chinezii copiază tot ce reuşesc să copieze.
Când americanii pierd ceva, chinezii sunt gata să fotografieze. Au făcut-o în Serbia în 1999, când un F-117 a fost doborât, şi recent au luat legătura cu pakistanezii pentru a da o ochiadă la elicea elicopterului special distrus în raidul de la Abottabad pentru capturarea lui Osama bin Laden. Este posibil ca şi iranienii să le fi dat posibilitatea de a examina „Bestia”, drona sofisticată americană care a planat în deşert. Daruri căzute din cer, care au făcut viaţa mai puţin grea pentru vânătorii de secrete ai Beijingului. Mulţi dintre spioni nu sunt doar în faţa computerelor, ci în teren. Sub acoperire, cu dublă cetăţenie, ei trăiesc liniştiţi sub soarele californian şi cât mai aproape posibil de întreprinderi strategice. Cunosc un inginer, îl „cultivă” sau îl seduc cu bani şi nurii unei fete frumoase. Apoi transmit datele obţinute pe un CD-Rom, printr-un curier care zboară spre China. Acum, ultima lor „pasiune” este obţinerea datelor dronelor foarte avansate. La 2 februarie, într-o staţie din Paris, doi angajaţi de la Dassault au fost ţinta unui furt ciudat. Le-a fost luată o geantă ce conţinea proiectele unei noi drone.
Puterea militară chineză reprezintă o sursă de îngrijorare pentru estul Asiei şi comunitatea internaţională. Pentru a-şi avansa pionii în Pacific, China îşi modernizează rapid forţele aeriene.