Nici macar nu-i lucru hotarat ca in Germania sa aiba loc intr-adevar anticipate. Totusi, scena politica din Berlin ramane in fierbere, iar socialistii guvernanti isi pierd busola.
Mai nou, tovarasii „cei mai de stanga ai stangii” au hotarat sa apuce taurul de coarne si sa ceara retragerea lui Schroder din fotoliul de cancelar. Seful de guvern este acuzat ca a „ruinat partidul”, iar in aceste conditii se impune o „retragere neintarziata” a sa pentru ca din ce in ce mai multe voci socialiste sustin ca nu au de gand sa se „scufunde alaturi de Schroder”. Ieri, cel mai nou zvon de la Berlin indica faptul ca o parte din social-democrati nu s-ar sfii sa-i tranteasca in nas cancelarului un contracandidat, provenit din randurile propriului partid, precum a relatat, citand surse SPD, cotidianul „Freie Presse”.
Miza anticipatelor, ce s-au vrut initial ultimul as din maneca lui Gerhard Schroder, a fost una total gresita. Pe cand Schroder preconizase ca spectrul anticipatelor va cimenta, cumva, partidul social-democrat, ca si coalitia „de semafor”, ambele dezbinate, efectul instalat a fost in final opusul. Adversarul politic, subevaluat initial, se indreapta acum linistit spre o victorie electorala de rasunet, daca este sa analizam rezultatele sondajelor din aceasta saptamana: crestin-democratii sunt preferati de 49% din electorat, pe cand SPD nu ar mai fi votat decat de 28%.
Isteria socialistilor aflati in cadere libera a culminat ieri cu o alta „acuza-bomba”: Nimeni altul decat insusi presedintele tarii, Horst Kohler (actualmente personalitatea politica cea mai indragita din Germania), ar raspandi cu un scop precis anumite informatii. „In aceste conditii, vedem periclitata colaborarea (intre cele doua institutii ale tarii)”, precum a declarat, spre uimirea opiniei publice, vicepresedintele fractiunii SPD, Michael Muller. „Poate ar fi cazul chiar sa cautam confruntarea cu presedintele”, a mai adaugat el, scria cotidianul „Handelsblatt”
Atacul SPD la adresa presedintiei se datoreaza pe de o parte faptului ca Horst Kohler a fost, anul trecut, candidatul taberei conservatoare pentru functia de sef al statului, iar pe de alta parte temerii, nu chiar neintemeiate, ca presedintele ar putea refuza sa dizolve Bundestagul. „Iar daca nu va dizolva, nu mai stim incotro”, sunt citati de catre presa „membri marcanti” ai SPD. „Partidul e intr-o stare jalnica”, in consecinta „cam trebuie sa tragem obloanele”, pentru ca „jocul s-a incheiat”.