16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecial"Seicul terorii" ameninta Europa

„Seicul terorii” ameninta Europa

Publicarea unei caricaturi a profetului Mahomed l-a enervat iar pe seful retelei Al Qaeda, care a amenintat europenii ca "vor da socoteala" pentru "insulta si crima".

Intr-un mesaj audio de cinci minute citat de As-Sahab, media apropiata de Al Qaeda, Osama bin Laden s-a adresat "persoanelor inteligente" din Uniunea Europeana, afirmand ca publicarea caricaturilor in presa daneza a fost o insulta si o crima, cu atat mai grave cu cat fortele occidentale vizeaza orase musulmane, ucigand femei si copii. Mesajul audio, subtitrat in engleza si intitulat "Mamele noastre ne vor pierde daca esuam sa ne ajutam profetul", este insotit de un video aratand un Bin Laden cu mitraliera.
Potrivit societatii americane SITE Intelligence Group, centru specializat in supra-vegherea site-urilor islamiste, in mesaj se arata ca "urmarile pentru publicarea caricaturilor vor fi foarte severe". SITE arata ca Bin Laden mai avertizeaza: "Daca nu va controlati libertatea cuvantului, atunci fiti pregatiti in inimile voastre pentru libertatea actelor noastre".
Analistii de la IntelCenter, site specializat in supravegherea site-urilor islamiste, sustin ca acest mesaj este "o amenintare clara a statelor membre ale UE si indicatorul unui posibil atac important pe viitor", fara a fi evident la ce scara s-ar putea produce.

» Opinii condamnate
17 ziare daneze au publicat, la jumatatea lunii trecute, in numele libertatii de expresie si in semn de solidaritate, o caricatura a profetului Mahomed realizata de un desenator vizat de un proiect de atentat dejucat de politie. Desenul in cauza – capul profetului purtand un turban in forma de bomba cu fitilul aprins – face parte dintr-un set de 12 caricaturi ale lui Mahomed care au provocat un val de furie si de violenta in lumea musulmana in ianuarie si februarie 2006. Ultima publicare a provocat noi reactii ostile in lumea arabo-musulmana.
Ultimul mesaj al sefului Al Qaeda, suspectat ca se ascunde undeva la frontiera dintre Afganistan si Pakistan, dateaza din 29 decembrie. Cu o durata de 56 de minute, el a fost plasat pe internet.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă