19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSeful UCK, Agim Ceku, arestat in Bulgaria

Seful UCK, Agim Ceku, arestat in Bulgaria

Autoritatile de la Sofia au anuntat ieri ca retinerea fostului  premier kosovar Agim Ceku, arestat in ajun la intrarea in Bulgaria conform unui mandat international transmis de Interpol la cererea Serbiei, va fi prelungita pana sambata.

Agim Ceku a fost arestat marti in punctul Gusevo de la  frontiera bulgaro-macedoneana, pe baza unui mandat international rosu difuzat de Interpol, mandat emis de justitia sarba pentru crime de razboi, a precizat Ministerul bulgar de Interne. Pentru a fi extradat, tribunalul bulgar asteapta argumente din partea sarba.
Plasat pe lista persoanelor cautate de Interpol la cererea Serbiei, Agim Ceku, 48 de ani, fost lider al gherilei albaneze din Kosovo, este acuzat de Belgrad ca a comis crime de razboi in Croatia in timpul razboiului de independenta (1991-1995) si in perioada conflictului din Kosovo (1998-199). La Pristina, un responsabil al Partidului Social-Democrat din Kosovo (PSDK) – al carui presedinte este Agim Ceku – a confirmat arestarea. Purtatorul de cuvant al PSDK, Gezim Kasapolli, a precizat ca Agim Ceku "mergea in Bulgaria pentru intalniri cu adjunctul ministrului bulgar de Externe si cu alte personalitati".

Sofia a dezmintit insa orice caracter oficial al vizitei lui Ceku. Milen Keremedtchiev, adjunctul ministrului bulgar de Externe, a declarat presei ca "tentativa lui Agim Ceku de a intra in Bulgaria nu a avut caracter oficial. Ministerul bulgar de Externe nu detine informatia ca i-ar fi fost adresata vreo invitatie oficiala". El a precizat ca acum ii revine justitiei bulgare sa "judece legitimitatea" mandatelor  internationale de arestare emise la cererea Serbiei contra "tuturor liderilor statului kosovar".
Nu este pentru prima oara cand Agim Ceku este arestat pe baza unui mandat emis de Serbia si transmis de Interpol. La inceputul lunii mai, Ceku, care este si cetatean croat, avand  grad de general in armata croata, a fost expulzat din Columbia, unde participa la o conferinta internationala. A doua zi, Franta, unde se afla in tranzit, nu a dat curs mandatului international de arestare.

 

In 2003, Ceku a fost arestat in Slovenia, apoi in Ungaria un an mai tarziu, fiind eliberat de fiecare data. Ceku si-a parasit postul de general in armata croata in 1990, alaturandu-se gherilei albaneze din Kosovo, pe care a reorganizat-o intr-o structura militara, Armata de eliberare din Kosovo, UCK, devenind comandantul ei suprem. A devenit premier kosovar in 2006  si 2007, pregatind terenul independentei provinciei sarbe. Autoritatile din Pristina au proclamat unilateral independenta Kosovo la cateva luni dupa plecarea sa, in februarie 2008.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă