» Dupa ce Franta si Germania, cele mai mari economii din Europa, au anuntat finalul recesiunii si reluarea timida a cresterii economice, Japonia, cea de-a doua economie a lumii, anunta revenirea "pe plus" in trimestrul 2 al acestui an.
Potrivit cifrelor publicate ieri la Tokyo, economia nipona a revenit pe plus in trimestrul aprilie-iunie, inregistrand o crestere a produsului intern brut (PIB) de 0,9% fata de primele trei luni ale acestui an. Revigorarea economica a Tarii Soarelui-Rasare intervine dupa patru trimestre consecutive de scadere si pare a se datora, in cea mai mare parte, masurilor de redresare economica luate de guvernul condus de Taro Aso.
Programul de stimulare a economiei nipone, care s-a ridicat la valoarea a 4% din PIB, a generat o crestere de 8,1% a investitiilor publice si revigorarea implicita a altor sectoare economice. Masurile anticriza adresate populatiei, cum ar fi subventiile acordate pentru achizitionarea de autoturisme si electrocasnice ecologice, au dus la o crestere a consumului privat de 0,8%. Ceea ce a modificat in mod radical trendul economic a fost insa revenirea spectaculoasa a exporturilor – principalul motor al economiei japoneze –, care au crescut cu 6,3%. Producatorii japonezi, in special constructorii auto si cei de echipamente electronice, au beneficiat de mai multe comenzi, mai ales datorita cererii de pe piata chineza (putin afectata de criza), dar si programelor de stimulare a consumului din alte state care au oferit prime de casare pentru autoturisme si electronice. In total, productia industriala nipona a crescut cu 8,3%.
Somajul continua sa fie o amenintare
Revenirea pe plus a PIB-ului japonez nu inseamna insa un final imediat al crizei economice, cu atat mai putin al efectelor ei sociale. Daca economistii avertizeaza ca este nevoie de prudenta in aprecierea acestei reveniri si, mai ales, a longevitatii ei, statisticile guvernului japonez arata ca in aceeasi perioada – trimestrul 2 al acestui an – somajul a crescut pana la 5,4%, iar pana la sfarsitul anului va atinge 5,8% din forta de munca.
Aceeasi prudenta cu privire la evolutia viitoare a econo-miilor este recomandata de analistii economici si in privinta Frantei si a Germaniei, care saptamana trecuta au anuntat si ele revenirea pe plus, desi cresterile nu au fost decat de 0,3%. In ambele tari somajul este in continuare un pericol, iar redresarea ar putea dura doar atat cat dureaza costisitoarele masuri anticriza adoptate de guverne. La fel in Statele Unite, unde in trimestrul 2 PIB-ul s-a stabilizat, scazand cu numai 0,3%, cu mult sub previziunile cele mai pesimiste, dar somajul ar putea atinge 10% pana la sfarsitul anului, potrivit estimarilor bancii centrale.
Europa de Est are inca probleme
Statisticile pentru aceeasi perioada a trimestrului aprilie-iunie arata o imagine mai putin incurajatoare pentru Estul Europei. Daca Polonia, Slovacia si Cehia au reusit sa mentina cresteri modeste in perioada crizei, alte state, in special tarile baltice, continua sa aiba probleme serioase. "Polonia si Slovacia s-au descurcat mai bine decat vecinii lor in trimestrul 2 comparativ cu trimestrul 1. Statele baltice sunt in cea mai grava situatie, in timp ce Romania, Bulgaria si Ungaria sunt undeva intre (cele doua extreme – n.n.)", a sintetizat economistul roman Aurelian Dochia, citat de Deutsche Welle.