» Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a convocat pentru maine la Moscova un summit al tarilor consumatore de gaz rusesc din Europa, la care vor participa inalti oficiali ai UE si premierul ucrainean, Iulia Timosenko. Intre timp, statele europene au ajuns la exasperare din cauza conflictului ruso-ucrainean privind tranzitul de gaz, care continua la lase in frig milioane de europeni, fie ei cetateni comunitari sau nu. Economia Europei pierde zilnic sute de milioane de euro din cauza penuriei de gaz.
Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, alaturi de ministrul ceh al Energiei, Marin Riman, ca reprezentant al presedintiei UE, se vor afla maine la Moscova pentru a media discutiile dintre oficialii rusi si premierul ucrainean, insa sperantele pentru incheierea disputei Kiev-Moscova sunt la fel de firave cum erau si la inceputul confruntarii.
Oficialii europeni risca sa nu faca altceva la Moscova decat sa asiste neputinciosi la o noua runda de acuzatii si contraacuzatii – de data acesta la prima mana, fara intermedierea presei. Riscul unui astfel de deznodamant a stat, de altfel, la baza refuzului politicos al majoritatii liderilor statelor UE de a da curs invitatiei "la nivel inalt" formulate de Medvedev.
Potrivit premierului slovac, Robert Fico, care in ultimele zile a discutat cu liderii de la Moscova si Kiev in incercarea de a debloca tranzitul de gaz, sansele unui compromis "in urmatoarele 24 sau 48 de ore sunt greu de imaginat". "Este, practic, imposibil. Conditiile puse de cele doua parti sunt atat de contrastante incat pur si simplu (gasirea unui compromis – n.n.) nu poate sa mearga", a declarat premierul Slovaciei, una dintre tarile UE cel mai grav afectate de criza gazelor.
Merkel avertizeaza Rusia
Intre timp, liderii statelor europene au inceput sa dea semne de exasperare din cauza interminabilei dispute ruso-ucrainene, care a lasat in frig sute de mii de locuinte in Balcani si a incetinit serios productia industriala. Sistarea livrarilor genereaza pierderi de sute de milioane de euro pe zi, conform Agentiei Internationale pentru Energie, citata de EUObserver.
Ieri, cu o zi inainte de intalnirea pe care o va avea azi cu Vladimir Putin, cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat Moscova ca "risca sa-si piarda credibilitatea din cauza intreruperii livarilor de gaz".
Avertismentul pentru Moscova, venit din partea unuia dintre cei mai importanti parteneri ai Rusiei in domeniul energetic, a fost dublat de o apreciere care a vizat ambii actori ai disputei: in viziunea cancelarului de la Berlin, "motivele tehnice" invocate de Kiev si Moscova pentru a nu pune in aplicare acordul mediat de UE la inceputul saptamanii "denota, mai degraba, un impas politic".
"Este inacceptabil ca alte tari sa sufere", a adaugat Merkel. Miercuri presedintele Comisiei Europene a avertizat Kievul si Moscova ca UE va sustine actiunile in justitie pe care statele membre vor decide sa le deschida impotriva Ucrainei si Rusiei pentru neonorarea contractelor de livrare a gazelor.
Ucraina risca mai mult
Avertismentul lui Barroso si atributul "politic" folosit de Merkel au vizat ambele parti implicate in disputa, insa exasperarea Europei este de natura sa suscite mai multa atentie la Kiev.
Desi majoritatea statelor UE au contracte de import cu Gazpromul, pozitia dominanta de pe piata gazului detinuta de monopolul rusesc face ca eventuala solutionare in justitie sa nu fie o amenintare prea mare pentru partea rusa.
"Nu vor da in judecata Gazprom pentru ca au semnat contracte de furnizare pana in 2030-2035. Nu vrei sa ai probleme cu un partener cu care ai un astfel de contract", a apreciat, pentru EUObserver, Pierre Noel, expertul tink-tank-ului Consiliul European pentru Relatii Externe.
In prezent, companii energetice din Bulgaria, Serbia si Ungaria au demarat sau pregatesc actiuni in instanta pentru a obtine despagubiri. Daca Serbia si Bulgaria nu au precizat inca impotriva cui vor depune plangerile, la Budapesta, plangerea formulata de compania Emfesz vizeaza exclusiv compania de stat ucraineana si este sustinuta de guvernul ungar.
» Gazul rusesc, insuficient?
Criza gazelor, care a produs reverberatii si in relatia tensionata dintre Statele Unite si Rusia (Casa Alba a denuntat santajul practicat de Moscova in relatiile energetice cu vecinii, Gazprom a acuzat Washingtonul ca orchestreaza actiunile Ucrainei), este analizata dintr-o perspectiva noua in mediile conservatoare de peste Ocean. Ariel Cohen, expert al Heritage Foundation, tink-tankul politic apropiat de Partidul Republican, suspecteaza ca Rusia ar avea probleme in onorarea contractelor deja semnate din cauza ca nu ar avea volume suficiente de gaz. "Cu cat (Rusia – n.n.) intarzie mai mult (reluarea livrarilor – n.n.), cu atat ii suspectez ca au probleme cu livrarea anul acesta", a declarat Cohen, citat de NewsIn.
Analistul american a subliniat totusi ca vina nu apartine exclusiv Rusiei, ci si Ucrainei, pentru ca ambele tari dau dovada de imaturitate in negocieri. Cohen a apreciat de asemenea drept "sarcasm" declaratia de presa a premierului rus, Vladimir Putin, privind transformarea Romaniei in intermediarul comertului cu gaz dintre Rusia si Ucraina.