Aflata inca sub trauma crimelor adolescentului de 17 ani care a ucis saptamana trecuta 15 persoane langa Stuttgart, Germania a luat pulsul comportamentului tinerilor. Rezultatele studiului sociologic dezvaluie fenomene ingrijoratoare: aproape 30% din tinerii de 15 ani se declara xenofobi, 14% rasisti, in timp ce 5% sunt membri in organizatii neonaziste – dublu fata de tinerii activi politic in partidele democratice.
Cercetarea, calificata de ministrul german de Interne, conservatorul Wolfgang Schäuble, drept "inspaimantatoare", a fost realizata si publicata de Institutul de Cercetari Criminologice din Hanovra, la numai sase zile dupa incidentul armat care a socat Germania. Datele prelucrate dupa intervievarea a 44.610 de adolescenti de 15 ani din diferite regiuni ale tarii au relevat o categorie de varsta vulnerabila si, in parte, acaparata deja de indoctrinarea radicala. Potrivit cifrelor citate de AFP, aproape un adolescent din trei (29,7%) are o atitudine xenofoba, considerand ca "sunt prea multi straini in Germania". Acestei proportii i se adauga cea de 34,8%, constand in tineri care "tind sa fie de acord" cu aceasta afirmatie. Aproape 40% din cei intervievati considera ca "cei mai multi straini sunt infractori". Nu mai putin de 14,4% se declara foarte rasisti.
Ceea ce a alarmat guvernul din Germania "asumarii trecutului" a fost insa numarul tinerilor de 15 ani care se declara antisemiti (4,3%) sau membri ai unei "Kameradschaft", organizatii de tineret de tip neonazist. 4,9% din adolescenti s-au declarat activi in astfel de organizatii, de doua ori mai mult fata de cei care activeaza in aripile de tineret ale partidelor democratice. "Sunt cifre foarte ridicate care justifica intensificarea eforturilor noastre" de lupta impotriva extremei drepte, a declarat Schäuble. Partidul National Democratic, cea mai mare formatiune neonazista din Germania, protesteaza constant pentru ca este supravegheat in mod asumat de serviciile de securitate.
» O dusca pe saptamana
Problemele privind dependenta de jocurile video – cele despre care se presupune ca l-au inspirat pe asasinul de 17 ani care a ucis, recent, 15 oameni langa Stuttgart –, dar si ingrijorarile legate de viciile juvenile au fost eclipsate de dimensiunea radicalizarii politice de extrema-dreapta a tinerilor din Germania postbelica. Cu toate acestea, studiul Institutului de Cercetari Criminologice din Hanovra a aratat ca 15,8% din baietii de 15 ani sunt dependenti de jocurile video. In privinta viciilor, peste o cincime din tinerii germani declara ca beau alcool cel putin o data pe saptamana. 14,3% recunosc ca au incercat canabis si 4% – droguri mai periculoase, precum LSD sau cocaina.