3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecial„Prinţii roşii“ deschid afacerile bancare?

„Prinţii roşii“ deschid afacerile bancare?

Autorităţile americane au deschis o anchetă porivind angajarea de către banca J.P. Morgan a unor „prinţi roşii”, fii ai puternicilor lideri chinezi, cu scopul de a folosi relaţiile lor în înaltele sfere de la Beijing pentru dezvoltarea afacerilor în China, arată New York Times.

Băncile de investiţii sunt cunoscute pentru angajarea copiilor unor responsabili şi deci conectaţi politic. Relaţiile strânse cu înalţi responsabili guvernamentali reprezintă un chilipir pentru toate filialele bancare pretutindeni în lume dar procedura este mult mai benefică în China, unde relaţiile şi legăturile personale joacă un rol esenţial în deciziile de afaceri. De exemplu, procesul de aprobare a unei emisii de acţiuni în China este un domeniu criticat în interiorul şi în exteriorul ţării pentru opacitate şi înclinaţia spre prietenii.

Pentru JP Morgan, ancheta privind metodele din China intervine într-un moment în care banca este pusă sub lupă ca urmare a scandalului „Balenei londoneze”, legat de pierderea a 6 miliarde dolari. Procurorii federali au declanşat urmărirea penală împotriva a doi traderi ai JP Morgan – Javier Martin-Artajo şi Julien Grout – acuzaţi că au subestimat deliberat pierderile băncii.

Pentru situaţia JP Morgan în China, New York Times citează un document secret al guvernului american, mai precis o anchetă civilă a unităţii anticorupţie a Comisiei pentru securitate şi schimb. Concret, JP Morgan l-a angajat pe Tang Xiaoning, fiul lui Tang Shuangning, fost angajat al Oficiului chinez pentru reglementare bancară. Tang Xiaoning este în prezent preşedintele China Everbright Group, un conglomerat financiar controlat de stat. După ce fiul s-a alăturat JP Morgan, banca a obţinut mai multe misiuni importante ale grupului chinez, în special consilierea unei filiale a societăţii asupra unei emisii de acţiuni. Biroul JP Morgan din Hong Kong a angajat-o pe Zhang Xixi, fiica unui funcţionar al căilor ferate chineze, în prezent căzut în dizgraţie. Fiica fostului funcţionar a venit într-un moment oportun pentru filiala băncii new-yorkeze: China Railway Group, întreprindere de construcţii, controlată de stat şi care construia căi ferate pentru guvernul chinez, se afla în proces de selecţie a JP Morgan pentru consiliere în ce priveşte planurile pentru a deveni întreprindere publică, o iniţiativă obişnuită în China pentru întreprinderile afiliate guvernului. Cu sprijinul JP Morgan, China Railway a primit peste 5 miliarde dolari, când a intrat la Bursă, în 2007.

Strategia bumerangului

US Securities and Exchange Commission (SEC) a cerut informaţii privind „angajarea de unor salariaţi din Hong Kong şi despre relaţiile de afaceri cu anumiţi clienţi” ai JP Morgan. În mai, unitatea anticorupţie a SEC a cerut băncii detalii despre Tang Xiaoning, fiul preşedintelui China Everbright Group şi despre angajarea lui Zhang Xixi. Banca nu a fost acuzată de acte reprobabile, dar SEC descrie în documentele sale o strategie de recrutare mult mai extinsă în birourile chineze ale JP Morgan. Autorităţile suspectează banca de faptul că angajează în mod obişnuit tineri asociaţi proveniţi din familii bine conectate care în final oferă oportunităţi sectorului bancar.

Practica angajării unor persoane cu relaţii politice în China era foarte răspândită în prima jumătate a anilor 2000, în timp ce întreprinderile de pe Wall Street erau angajate în aşa-numita „vânătoare de elefanţi”, termen folosit pentru a descrie cizelarea mandatelor pentru gestionarea stocului de mai multe miliarde de dolari oferite de marile întreprinderi publice din ţară. Unul din bancherii chinezi cei mai cunoscuţi la acea vreme este Margaret Ren, rudă cu fostul premier chinez Zhao Zyang, care a lucrat cu mai multe bănci. În ultimul deceniu, majoritatea marilor bănci de investiţii au folosit un bancher chinez, conectat politic, dacă era un profesionist de înalt nivel, asemenea Margaretei Ren, sau un asociat.

Referindu-se la practica utilizării bancherilor chinezi cu relaţii în lumea politică, Ronald Wan, profesor la Universitatea Renmin din China şi fost bancher a declarat că ea a dominat ultimele două decenii. El a precizat că astfel de angajări se practică pretutindeni în lume, însă în China conexiunile cu persoane care cunosc sistemul sunt extrem de utile. Wall Street Journal releva în 2011 că Battushig Batbold, fiul premierului mongol, era angajat al Morgan Stanley. Documentele privind JP Morgan nu au stabilit definitiv o legătură între practicile de angajare ale JP Morgan şi capacitatea sa de a gestiona afacerile, iar scopul anchetei este de a depista dacă aceste angajări aveau ataşate prime speciale sau altă formă de corupţie reală.

Cele mai citite

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă