Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko se straduia ieri sa dreaga oalele sparte si sa reinchege coalitia portocalie, dupa ce alegerile legislative de duminica i-au demonstrat ca mai poate conta doar pe sustinerea a 16% din populatie. Caci acesta este scorul inregistrat de formatiunea prezidentiala „Ucraina Noastra” la un an si jumatate dupa ce mentorul ei era adulat de multime in Piata Independentei din Kiev.
Azi, popularitatea lui Iuscenko e intrecuta de cea a fostului rival Viktor Ianukovici – Partidul Regiunilor a iesit pe primul loc, cu 31% din voturi – si de cea a fostei aliate Iulia Timosenko, beneficiara unei zestre de 23 de procente in contul Blocului ce-i poarta numele.
Cifrele provin dintr-un sondaj efectuat la iesirea de la urne, cu o marja de eroare de 1%. In parlamentul unicameral de la Kiev au mai intrat Partidul Socialist (5,5%), Partidul Comunist (4,7%), Blocul Litvin (5,1%) si Blocul Vitrenko (3,2%). Rezultatele reprezinta „o lovitura dura” pentru presedintele Iuscenko si „reflecta aprecierea pe care populatia o da primului sau an de mandat”, au fost de acord analistii ucraineni, citati de AFP.
Cu o marja de manevra limitata, avand de ales intre un fost rival cu pronuntata orientare prorusa si o fosta aliata charismatica, dar imprevizibila, Iuscenko l-a insarcinat ieri pe premierul Iuri Ehanurov sa negocieze crearea unei noi coalitii parlamentare. Ceva mai devreme, responsabilii cu campania ai formatiunii prezidentiale isi exprimau disponibilitatea pentru crearea unei coalitii cu Blocul Iulia Timosenko. Desigur, in acest caz, „doamna de fier” a politicii ucrainene va reveni in fotoliul de prim-ministru. Daca ar fi cooptati si socialistii, alianta s-ar baza pe sustinerea a 257 din cei 450 de parlamentari.
Aceasta solutie ar trebui sa permita continuarea politicii prooccidentale a presedintelui, care promoveaza integrarea Ucrainei in NATO. In schimb, revenirea Iuliei Timosenko in fruntea guvernului risca sa nemultumeasca mediile de afaceri din tara. Anul trecut, masurile ei populiste i-au indepartat pe investitori, care s-au speriat de proiectele de revizuire a privatizarilor efectuate de fostul regim. „Oamenii care o cunosc dincolo de aspectul ei placut stiu ca era un prim-ministru absolut haotic”, remarca un analist de la Bruxelles.
Nici varianta unei aliante cu Viktor Ianukovici nu parea complet iesita din carti. Acesta se declara pregatit sa colaboreze cu toate fortele parlamentare „pentru linistea, stabilitatea si renasterea economica a Ucrainei”.
Totusi, aspiratiile euro-atlantice ale tarii ar avea de suferit daca Partidul Regiunilor ar veni la putere. Intr-o declaratie neobisnuit de transanta, presedintele Adunarii parlamentare a NATO, Pierre Lellouche, cerea Europei „sa nu inchida portile si sa nu lase Ucraina presedintelui rus Vladimir Putin”. Iar comisarul european pentru Relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, isi exprima speranta ca viitorul guvern de la Kiev se va apropia de UE si va continua reformele.