Premierul sirian, Riad Hijab, doi miniştri şi trei ofiţeri au părăsit ţara şi au trecut graniţa în Iordania, în timp ce televiziunea asigura că el a fost demis. Un atentat cu bombă a zguduit clădirea radioteleviziunii din Damasc şi armata bombardează insurgenţii în Alep.
Membri ai opoziţiei siriene au declarat că premierul sirian se află în Iordania, unde a ajuns duminică noaptea, alături de familia sa, de doi miniştri şi de trei ofiţeri. Khaled Zein al-Abidine, membru al Consiliului Naţional Sirian (CNS, principala coaliţie de opoziţie) a precizat că operaţiunea a fost coordonată de opoziţie şi Armata Siriană Liberă (ASL) i-a ajutat să treacă frontiera. Alt membru al opoziţiei siriene a precizat că CNS şi ASL organizează trecerea în Iordania, în următoarele zile, a mai multor ofiţeri şi oficiali. Zayed Hammad, şeful asociaţiei Kitab wal Sunna, care se ocupă de peste 50.000 de sirieni refugiaţi în regat a precizat că „mai mulţi activişti umanitari l-au văzut pe Riad Hijab, familia sa şi alte persoane trecând frontiera noaptea trecută şi pot confirma asta”.
Două luni de la numirea în funcţie, premierul Hijab, un sunnit, a decis să abandoneze regimul şi, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Mohamed Otri, a anunţat că s-a alăturat opoziţiei. La televizi-u-nea Al Jazeera din Qatar, Otri a adăugat că premierul a luat decizia de a părăsi ţara din cauza „crimelor de război şi a genocidului” din Siria. Înaintea lui, trei ofiţeri în informaţii politice din Damasc, dintre care doi fraţi proveniţi din clanul vice-preşedintelui sunnit, Faruk al-Chareh, s-au refugiat în Iordania, duminică.
Această dezertare reprezintă lovitura cea mai dură dată regimului după 16 luni de revoltă fără precedent contra preşedintelui Bashar al-Assad. Principalul său instrument de propagandă, televiziunea oficială, asigura ieri că Riad Hijab a fost demis, în loc fiind numit Omar Ghalawanji, vice-premier şi ministru al Administraţiei locale.
În cursul dimineţii, sediul radioteleviziunii a fost ţinta unui atentat soldat cu câţiva răniţi. Imobilul este situat într-un cartier ultra-protejat al capitalei şi pentru a intra, insurgenţii au trebuit să treacă de mai multe controale ale serviciilor de securitate.
Tunurile în Alep
Armata siriană a încheiat operaţiunea de încercuire a oraşului Alep, plămânul economic al ţării, şi ieri a bombardat insurgenţii aflaţi în oraş, înainte de a lansa ofensiva decizivă pentru a prelua controlul acestei metropole din nordul Siriei, o miză crucială a conflictului. Aviaţia a bombardat cartiere considerate bastioane ale opoziţiei şi luptele violente cu forţele insurgente au continuat. Surse militare guvernamentale au declarat pentru AFP că oraşul a fost încercuit, pe frontul Alep fiind desfăşuraţi peste 20.000 de militari, estimând că insurgenţii nu dispun decât de 6-8.000 de oameni. Misiunea armatei este de a strânge laţul şi a întări controlul intrărilor în oraş pentru a împiedica rebelii să fugă şi ziarul al-Watan, apropiat puterii preciza că „sute de terorişti au fost ucişi” în Alep.
Alep este principalul câmp de luptă a revoluţiei siriene şi forţele guvernamentale au recurs în ultimele zile la artileria grea pentru a învinge opozanţii, dar progresul lor rămâne lent, în pofida superiorităţii numerice şi a dotării. Luptele de stradă anulează în parte avantajul puterii de foc a trupelor guvernamentale iar folosirea armelor grele în mijlocul populaţiei duce în derizoriu argumentul autorităţilor care afirmă că protejează sirienii de „terorişti”.
După ce ONU a votat recent o rezoluţie în care deplânge neputinţa diplomaţiei de a opri acest conflict, ministrul german al Apărării, Thomas de Maiziere, a exclus încă o dată o intervenţie militară în Siria, într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag.