17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPortugalia: Programul de ajutor UE-FMI pentru Irlanda consolidează încrederea investitorilor

Portugalia: Programul de ajutor UE-FMI pentru Irlanda consolidează încrederea investitorilor

Programul de ajutor stabilit de Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru Irlanda calmează temerile şi consolidează încrederea pieţelor, apreciază ministrul de Finanţe al Portugaliei, stat care ar putea fi nevoit să apeleze la sprijin financiar extern, potrivit Mediafax.

„Faptul că Irlanda poate beneficia de un plan de ajutor semnificativ calmează temerile, reduce incertitudinile şi consolidează încrederea pieţelor. Fără nicio îndoială, aceste eforturi sunt un element pozitiv pentru stabilitatea zonei euro. Încă o dată s-a demonstrat că zona euro dispune de mecanisme adaptate garantării stabilităţii financiare”, a declarat ministrul portughez de Finanţe, Fernando Teixeira dos Santos.

UE şi FMI au convenit să acorde Irlandei un împrumut de urgenţă de 80-90 miliarde euro, iar oficialii celor trei părţi au început luni dimineaţă să pună la punct detaliile acordului, în timp ce guvernul de la Dublin finalizează un buget de austeritate.

Oficialul a subliniat diferenţele dintre Irlanda şi Portugalia, amintind că sistemul bancar portughez este bine reglementat şi supravegheat, rezistent şi bine capitalizat. El menţionează, totodată, strategia „clară şi adaptată” a guvernului de la Lisabona pentru implementarea măsurilor de consolidare bugetară şi reformele structurale prin care se vizează îmbunătăţirea competitivităţii economiei şi susţinerea dezvoltării.

Portugalia va reduce în acest an deficitul bugetar de la 9,3% din Produsul Intern Brut (PIB) la 7,3% din PIB, iar bugetul pentru 2011, bazat pe un important acord politic, va fi adoptat în această săptămână, a afirmat Teixeira dos Santos. Bugetul garantează un defciti de 4,6% din PIB pentru anul viitor.

După Grecia şi Irlanda, Portugalia caută să evite cu orice preţ o intervenţie a FMI, pe care mai mulţi analişti o consideră inevitabilă.

Portugalia ar putea înregistra la sfârşitul acestui an datorii echivalente cu 83% din PIB. Săptămâna trecută, randamentele obligaţiunilor portugheze scadente la zece ani au depăşit 7%, ceea ce a amplificat temerile legate de capacitatea statului de a se finanţa. Portugalia va trebui să ramburseze în 2011 împrumuturi de 25,6 miliarde de euro, din care 19,7 miliarde de euro în primul semestru.

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă