Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat ieri, la Kuala Lumpur, că Pentagonul este pregătit pentru operaţiuni militare împotriva Siriei: „Preşedintele a cerut Ministerului Apărării să pregătească toate opţiunile pentru orice eventualitate şi suntem gata să implementăm toate variantele, în cazul în care preşedintele Obama va decide să aleagă una dintre ele“. Armata americană şi-a repoziţionat forţele navale în Mediterana. Hagel, al cărui turneu în Asia a fost eclipsat de tensiunile din Siria, a participat de la distanţă la reuniunea de sâmbătă convocată de liderul de la Casa Albă cu consilierii săi pentru securitate naţională, unde s-au prezentat diverse scenarii. Detaliile acestor opţiuni nu au fost dezvăluite, nici data unei eventuale decizii a lui Obama, dar s-a decis întărirea prezenţei navale în Mediterana prin trimiterea în zonă a unui nou distrugător, al patrulea, echipat cu rachete de croazieră. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a precizat că o confirmare a folosirii armelor chimice de către regimul Assad ar constitui „o crimă contra umanităţii“, cu „consecinţe grave pentru cel care a perpetuat-o“.
Sâmbătă, Barack Obama a discutat cu premierul britanic, David Cameron, despre problema siriană, cei doi estimând că „utilizarea consecventă a armelor chimice în Siria merită un răspuns serios din partea comunităţii internaţionale“ şi reprezintă „o nouă etapă“ în războiul civil de doi ani şi jumătate. Cei doi au stabilit consultări privind „posibile riposte“. „Oamenii cer o acţiune imediată. Dar graba de-a face lucruri care se pot termina prost ne-ar putea aduce în situaţii foarte dificile, ne-ar putea antrena în intervenţii foarte complicate şi costisitoare, ceea ce nu ar face decât să alimenteze mai mult resentimentele în regiune“, a declarat preşedintele american la CNN.
„Masacru chimic“
Organizaţia caritabilă „Medicins Sans Frontières“ (MSF) a declarat că la trei dintre spitalele de care se ocupă în Damasc au fost aduşi 3.600 de pacienţi în cursul primelor ore după atacul de miercuri, toţi prezentând „simptome neurotoxice“; în prezent, 355 dintre ei sunt deja morţi. Medicii se tem că vor urma alte sute de decese. Personalul medical din aceste spitale a furnizat informaţii detaliate pentru medicii MSF despre marele număr de pacienţi cu simptome precum convulsii, salivare excesivă, spasme ale pupilelor, vedere înceţoşată şi greutate în respiraţie. Simptome ce demonstrează „expunerea masivă la un agent neurotoxic – o violare a drepturilor umanitare internaţionale, care interzic total utilizarea armelor chimice şi biologice“, a precizat dr. Bart Janssens, director al operaţiunilor MSF. Ieri, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, sublinia că „toate informaţiile de care dispunem converg spre comiterea unui masacru chimic lângă Damasc, iar regimul lui Bashar al-Assad este responsabil“.
Modelul Kosovo?
În caz de atac, doctrina americană prevede, în general, utilizarea rachetelor de croazieră pentru „deschiderea porţilor“ şi debarasarea de sistemul de apărare antiaeriană inamică. În timpul primei zile a conflictului din Libia, navele şi submarinele americane, dar şi un submarin britanic au lansat un prim val de circa 110 rachete Tomahawk asupra solului libian.
Dacă optează pentru o acţiune militară, autorităţile de la Washington s-ar putea inspira din loviturile aeriene lansate deasupra Kosovo, la finele anilor ’90, pentru a declanşa o acţiune similară în Siria, fără mandat ONU. În timpul conflictului din Kosovo (1998-1999), Rusia a susţinut regimul iugoslav al lui Slobodan Miloşevici, acuzat de atrocităţi comise asupra civililor în această provincie sârbă. În măsura în care Rusia îşi exprima veto-ul în Consiliul de Securitate, era imposibil să se ajungă la o rezoluţie ce autoriza recurgerea la forţă împotriva Iugoslaviei. În prezent, ca şi atunci, Rusia se opune unei rezoluţii a Consiliului de Securitate pentru autorizarea recurgerii la forţă împotriva Siriei. Marea Britanie se opune trimiterii de militari la sol, iar acţiunea militară ar putea converge spre stabilirea unei zone exclusive pentru lovituri aeriene contra regimului sirian. Mai multe surse au precizat că şefi de Stat-Major din diferite mari state occidentale şi din Orientul Mijlociu se vor reuni în următoarele zile în Iordania, pentru a studia situaţia din Siria.
Iranul avertizează
„O intervenţie militară americană ar avea consecinţe foarte grave şi ar crea o bulă de foc ce va cuprinde Orientul Mijlociu“, a declarat ieri ministrul sirian al Informaţiei, citat de agenţia SANA. El a mai adăugat că experţii ONU prezenţi în Siria nu vor fi autorizaţi să se deplaseze la siturile unde au avut loc bombardamentele de miercuri. Pentru prima oară preşedintele iranian, Hassan Rohani, a recunoscut că agenţi chimici au ucis civili în Siria, dar nu a admis vreo responsabilitate. Duminică, Iranul a ripostat, prin vocea adjunctului şefului Statului-Major al forţelor armate, care a avertizat că „în cazul în care SUA vor depăşi această linie roşie, vor fi consecinţe dure pentru Casa Albă“. Damascul nu recunoaşte acuzele şi susţine că rebelii au fost cei care au folosit arme chimice, şeful diplomaţiei siriene asigurând că guvernul său va coopera cu misiunea ONU pentru a-i permite vizitarea zonelor unde rebelii au utilizat arme chimice.