3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialParteneriat strategic intre China si Rusia

Parteneriat strategic intre China si Rusia

China si Rusia au profitat ieri de vizita la Beijing a premierului rus, Vladimir Putin, pentru a semna zeci de contracte de miliarde de dolari, in special in domeniile energetic si financiar, dar si in cel militar.

Vizita la Beijing a premierului rus, Vladimir Putin, alaturi de avansarea cooperarii bilaterale in domeniul energiei, a dus la aprofundarea parteneriatului politic strategic si a permis parafarea unor acorduri in domeniul militar, unul prevazand notificarea reciproca in cazul lansarii de rachete balistice de pe teritoriile lor. "Nivelul fara precedent al intelegerii mutuale ne permite sa rezolvam cu succes orice fel de problema", le declara ziaristilor Vladimir Putin la conferinta de presa ce a urmat intrevederii cu omologul sau chinez, Wen Jiabao. Cele doua state, membre permanente ale Consiliului de Securitate, afiseaza o solidaritate crescanda in numeroase dosare multilaterale – Orientul Mijlociu, neproliferarea sau reforma ONU si a institutiilor financiare internationale.

Peste 40 de acorduri au fost parafate dimineata, unul in valoare de 500 milioane dolari intre Vnesheconombank (banca rusa pentru dezvoltare) si Export-Import Bank of China si altul de valoare similara intre banca rusa VTB si o banca chineza pentru agricultura. Vicepremierul rus Alexander Zukov declara ca "probabil este prima oara cand acorduri comerciale de aceasta importanta au fost incheiate intre intreprinderi chineze si ruse". Dupa-amiaza, in prezenta premierilor celor doua state, a fost semnat acordul privind livrarea pe termen lung de gaz rusesc Chinei, de peste 70 miliarde metri cubi pe an. seful gigantului rus, Gazprom, Alexei Miller, preciza ca documentul semnat – convenit in septembrie – prevede posibilitatea a doua trasee: venind din estul Siberiei, Extremul Orient si Insula Sahalin sau venind din vestul Siberiei.

 

Gazprom si China National Petroleum Corporation au convenit in 2006 construirea a doua gazoducte pentru livrarea anuala pana la 80 miliarde metri cubi de gaz rusesc Chinei, in cadrul proiectului Altai.
Rusia, confruntata cu o neta scadere a consumului in Europa, cauta de ceva vreme sa se intoarca spre pietele din Asia-Pacific, unde cererea este in crestere. La randul ei, China parcurge continente pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare si vizeaza resursele energetice ale vecinei sale de cativa ani.

Cele mai citite

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă