0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialOptimism prudent in cazul Sharon

Optimism prudent in cazul Sharon

Medicii de la spitalul Hadassah din Ierusalim au continuat, ieri, cu reducerea anestezicului administrat premierului israelian Ariel Sharon pentru a-l scoate pe pacientul in varsta de aproape 78 de ani din coma indusa.
Dupa severul accident cerebral suferit de premier miercurea trecuta, medicii au inceput sa afiseze un optimism prudent asupra sanselor sale de supravietuire, date fiind primele semne vitale aparute dupa diminuarea anestezicului – respiratia spontana si reactia la durere. De altfel, medicii au constatat ieri prime reactii ale partii stangi a corpului premierului, dupa ce luni obtinusera reactii pe partea dreapta. Starea primului ministru era, insa, apreciata in continuare drept „critica, dar stabila”.
Presa israeliana se afla si ea in tensiune maxima, dat fiind ca multe medii apreciau ca premierul s-ar putea trezi, de-acum, in orice clipa. Mai multe posturi de televiziune au relatat ca medicii au procedat la o stimulare suplimentara a simturilor pacientului, recurgand chiar la metode mai putin obisnuite. Astfel, auzul bolnavului ar fi stimulat prin difuzarea unor fragmente de muzica clasica (selectia cuprinzand piese ale compozitorului preferat al lui Sharon, si anume Wolfgang Amadeus Mozart), pe cand din punct de vedere olfactiv pacientul era stimulat prin miros de gratar oriental (una din mancarurile preferate ale liderului israelian). Cei doi fii ai premierului, Omri si Gilad, se afla in permanenta la capataiul tatalui lor, in speranta ca prezenta lor sa fie cumva resimtita de acesta.
Pe de alta parte, cotidianul „Haaretz” a informat in editia sa de ieri ca premierul suferea, de fapt, de o maladie a vaselor sanguine, nediagnosticata pana recent, astfel incat administrarea de anticoagulante nu a facut decat sa mareasca riscul de atacuri cerebrale. Maladia, denumita angiopatie amiloidala cerebrala, diagnosticata abia saptamana trecuta si, din nefericire, nu in decembrie (dupa primul accident cerebral al premierului), este de cele mai multe ori mostenita genetic si reprezinta in sine un risc de accident cerebral, administrarea de anticoagulante fiind contraindicata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă