0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialOpozitia moldoveana: Amplasarea de baze militare rusesti in Republica Moldova contravine Constitutiei

Opozitia moldoveana: Amplasarea de baze militare rusesti in Republica Moldova contravine Constitutiei

Opozitia politica moldoveana respinge ideea unei intelegeri intre Moscova si Chisinau privind amplasarea de baze militare rusesti pe teritoriul Republicii Moldova, asa cum a afirmat recent Serghei Karaganov, unul din cei mai influenti intelectuali rusi si apropiat al presedintelui Vladimir Putin, intr-un interviu pentru un cotidian rus.

"Moldova si Rusia nu pot avea asemenea intelegeri, deoarece ele contravin Constitutiei, care prevede ca Republica Moldova este stat neutru din punct de vedere militar", a declarat Victor Osipov, purtatorul de cuvant al principalei forte politice de opozitie din parlamentul moldovean, Alianta Moldova Noastra, citat de agentia Infotag, consultata de Rompres. Osipov a amintit ca in ultimul timp se vorbeste des despre tratative secrete dintre Moldova si Rusia, purtate la nivel de consilieri prezidentiali si de guvern, dar a apreciat ca nici un responsabil nu este autorizat sa semneze astfel de documente. "Daca astfel de documente s-ar semna, responsabilii respectivi ar fi taxati imediat de clasa politica si de societate", a adaugat Victor Osipov. El a apreciat ca zvonurile despre existenta unei intelegeri din Moldova si Rusia au fost lansate special "pentru a testa reactia societatii la initiative de acest gen".

Si presedintele Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a respins existenta unor intelegeri intre Moscova si Chisinau, calificand declaratiile lui Serghei Karagnov drept "speculatii". Liderul PD a precizat, potrivit aceleiasi surse, ca au sanse sa fie implementate in procesul de reglementare transnistreana doar documentele acceptate in formatul de negocieri de 5+2 (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina plus UE si SUA).

In aceeasi problema, presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, Stefan Uratu, a declarat ca o decizie privind amplasarea de baze militare rusesti in Moldova poate fi adoptata doar prin referendum. El a subliniat ca trupele militare rusesti nu au dreptul moral si nici legal sa se afle in Moldova, deoarece "si-au demonstrat agresivitatea, au distrus integritatea teritoriala si au sfidat Constitutia Republicii Moldova, sustinand regimul banditesc de la Tiraspol in timpul conflictului transnistrean si in toti anii ce au urmat". Stefan Uratu considera ca Rusia trebuie sa-si retraga neconditionat armata din Moldova si nu sa negocieze conditii de ramanere a ei pe teritoriul Republicii Moldova.

Serghei Karaganov, directorul adjunct al Institutului Europa al Academiei Ruse, a afirmat intr-un interviu acordat ziarului rus Komsomolskaia Pravda, ca integritatea Republicii Moldova va fi restabilita, iar regiunea transnistreana va avea un statut special, in cadrul unui stat federativ. In Transnistria, a declarat Serghei Karaganov, vor ramane baze militare rusesti, iar o intelegere in acest sens cu Republica Moldova ar exista deja.

In mediile politice si in presa de la Chisinau se vorbeste de mai mult timp despre existenta unei initiative secrete de reglementare transnistreana, elaborate cu asistenta Kremlinului. Autoritatile din Republica Moldova au negat insa acest lucru, subliniind ca este vorba despre un proiect al Chisinaului, prezentat oficialitatilor din Federatia Rusa acum cateva luni.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă