Reţeaua NBC preciza ieri că lovituri cu rachete asupra ţintelor siriene ar putea începe joi, bursele lumii intrând în cădere liberă. Londra a anunţat că premierul David Cameron va prezenta în Consiliul de Securitate un proiect de rezoluţie privind Siria pentru aprobarea „măsurilor necesare protejării civililor”. Un purtător de cuvânt al Downing Street 10 preciza: „Am spus întotdeauna că membrii Consiliului de Securitate ar trebui să-şi asume responsabilitatea faţă de Siria”.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, avertiza miercuri contra unui atac militar prematur în Siria şi a cerut o soluţie diplomatică. Trebuie avută certitudinea privind utilizarea presupusă a gazului toxic de aceea a cerut timp ca inspectorii ONU, aflaţi în prezent lângă Damasc, să-şi termine ancheta. „Consiliul de Securitate trebuie să realizeze unitatea, trebuie să-şi asume responsabilitatea politică.”
În Siria, experţii ONU au continuat miercuri ancheta privind posibila folosire a armelor chimice, dar diverse surse arată că inspectorii onusieni sunt deja convinşi de responsabilitatea regimului sirian în atacul chimic de lângă Damasc, ce a cauzat moartea a sute de civili. Occidentul – în special Washington, Paris şi Londra – s-a declarat pregătit de ripostă. Vicepreşedintele american Joe Biden a subliniat responsabilitatea „fără nici un dubiu” a Damascului în folosirea „odioasă” a armelor chimice asupra civililor. De altfel, semnele ce anunţă o intervenţie militară se înmulţesc în capitalele occidentale cu fiecare oră. Potrivit secretarului Apărării, Chuck Hagel, „SUA au poziţionat unităţi pentru a fi capabile să răspundă la orice opţiune aleasă de preşedinte”. Creşterea tensiunii la Washington este însoţită de intensificarea consultărilor diplomatice avute de preşedintele Obama şi de secretarul de stat John Kerry, care în cinci zile au discutat cu peste 30 de lideri din ţările aliate europene, din state arabe, din Canada şi Australia.
Washingtonul a subliniat că „posibilităţile pe care le examinăm nu sunt destinate răsturnării regimului” preşedintelui Bashar al-Assad, iar responsabilii americani au precizat că obiectivul acestei operaţiuni (militare) nu va fi modificarea raportului de forţe între insurgenţi şi forţele siriene, ci „descurajarea” Damascului de a recurge din nou la stocul său de arme chimice.
Prudenţa arabilor
La Consiliul de Securitate al ONU, delegaţii Ligii Arabe au cerut ca Occidentul să ia măsuri „de disuasiune” împotriva Siriei, pentru a se evita repetarea atacurilor chimice din 21 august la periferia Damascului. În culise, deşi înalţi responsabili saudiţi şi din alte ţări arabe susţin măsuri mai severe împotriva Siriei şi sancţionarea ei de către Consiliul de Securitate, opoziţia Rusiei şi Chinei a blocat orice acţiune. Acum, cu violenţele din Irak şi criza din Egipt, lumea arabă în ansamblul ei este divizată în ce priveşte oportunitatea intervenţiei Occidentului. Turcia a devenit prima mare ţară musulmană aliată SUA care a anunţat că este gata să se alăture coaliţiei militare internaţionale împotriva Siriei, chiar fără aprobarea prealabilă a ONU. Ţările arabe cele mai slabite, ca Liban şi Iordania, se tem de eventualele represalii şi de un alt flux de refugiaţi sirieni în cazul unei operaţiuni militare împotriva Siriei. Recenta reuniune a responsabililor militari din SUA, Arabia Saudită şi din alte ţări occidentale şi regionale a căutat să asigure Iordania de protecţie. Cabinetul saudit a repetat această poziţie, după ce a fost clar că SUA vor fi favorabile unei lovituri militare împotriva Siriei.
„În principiu şi în particular, Arabia Saudită va susţine probabil acest război şi oprirea folosirii gazului toxic” preciza un fost consilier al cabinetului saudit. Liderii arabi, din raţiuni politice regionale, vor reflecta de două ori înainte de a declara public opinia privind un atac occidental contra unei ţări arabe.
Dovezile implicării
Publicaţia Foreign Policy arată că serviciile secrete americane au interceptat convorbiri telefonice între un responsabil al Ministerului sirian al Apărării şi şeful unităţii armelor chimice. La rândul ei, media israeliană scria ieri că „responsabilitatea regimului Bashar al-Assad în atacul ucigaş cu arme chimice de săptămâna trecută este evidentă din înregistrarea conversaţiilor telefonice dintre înalţi responsabili sirieni”. Câteva ore după comiterea atacului chimic, un responsabil de la Ministerul Apărării a dat „apeluri panicate la telefon” comandantului unei unităţi de arme chimice, cerând explicaţii privind atacul cu agent neurotoxic, care a ucis peste 1.000 persoane. Cabinetul politico-securitar israelian s-a reunit ieri dimineaţă pentru a discuta un eventual atac american asupra Siriei, o zi după ce premierul Netanyahu a avertizat că Israelul va riposta energic dacă va fi atacat. În Israel, este în curs desfăşurarea tuturor rachetelor de apărare, operaţiune preventivă contra unor eventuale represalii din partea Damascului. Evocând secretul, radioul public nu a dat detalii despre locul sau numărul bateriilor de interceptare. Printre opţiunile ce pot fi folosite împotriva armatei aeriene siriene se află „Domul de fier” pentru rachete cu rază scurtă de acţiune, Patriot (rază medie) şi Arrow II (rază lungă). Faţă de posibilele atacuri ale SUA şi altor state occidentale ca ripostă la atacul cu arme chimice asupra civililor şi insurgenţilor sirieni, Damascul a lăsat să se înţeleagă că ar putea riposta contra Israelului, inamicul său de multă vreme. Statul evreu se teme şi de tirurile rachetelor Hezbollahului libanez, aliat militar al Siriei.
Fratele din culise
Un canal israelian de televiziune a declarat că fratele preşedintelui Bachar al-Assad este acuzat că se află în spatele ultimului atac cu arme chimice care a ucis mii de sirieni, Maher al-Assad fiind un personaj redutabil în sânul regimului. Puternic şi deosebit de crud. comandant al Gărzii Republicane şi al celei de-a 4-a Divizii de blindate, Maher este figura centrală în războiul civil de peste doi ani şi jumătate din Siria. Surse ale serviciilor secrete arată că bombardamentele din 21 august au provenit de la baza acestei divizii blindate. Guardian arată că nu este prima oară când Maher este implicat în episoade sângeroase, el fiind cunoscut pentru brutalitate şi pentru faptul că a comandat unităţi-cheie ale guvernului care luptă contra opozanţilor sirieni. El a fost rănit într-un atentat la Damasc, la 18 iulie 2012, care a costat vieţile cumnatului lui Assad, Assef Shawkat şi a ministrului Apărării, Dawoud Rajha. Telegraph arată că Maher, care a absolvit Academia militară la Damasc, era considerat moştenitorul şefiei partidului sirian şi al preşedinţiei în 1994, dar nemilosul Maher a fost ocolit în favoarea fratelui său, Bachar.