La Washington au loc dezbateri furtunoase privind oportunitatea furnizării de arme insurgenţilor din Libia pe fondul unor „semne” care relevă prezenţa posibilă a Al Qaeda sau Hezbollah în rândurile lor.
Înalţi funcţionari americani sunt îngrijoraţi că furnizarea de arme rebelilor libieni ar însemna un angajament american mai amplu într-un război civil şi subliniază că unii combatanţi ar putea avea legături cu reţeaua teroristă Al Qaeda. Dezbaterea a atras Casa Albă, Departamentul de Stat şi Pentagonul, acesta din urmă recunoscând că „nu ştie prea multe” despre rebelii angajaţi în lupta contra liderului de la Tripoli, Muammar Gaddafi.
Serviciile secrete americane cred că în rândul forţelor opoziţiei care luptă cu forţele lui Gaddafi în estul Libiei se află şi islamişti cu posibile legături cu Al Qaeda, dar „numărul lor ar fi relativ redus şi rolul lor limitat asupra opoziţiei”. În faţa Senatului, comandantul militar al NATO în Europa, amiralul James Stavridis sublinia că nu există o imagine completă a opoziţiei libiene şi evoca informaţii secrete privind elemente ale unor grupări armate islamiste în rândul rebelilor. „Pentru moment, nu am detalii suficiente pentru a spune dacă prezenţa Al Qaeda sau a altor terorişti este semnificativă”, dar „studiem componenţa, personalităţile, cine sunt liderii acestor forţe de opoziţie”.
Preşedintele Barack Obama declară că nu exclude ca SUA să furnizeze arme opoziţiei libiene şi menţine opţiunile deschise. Un diplomat european releva că Franţa face presiuni crescânde asupra SUA pentru înarmarea rebelilor libieni. Marţi, la conferinţa de la Londra asupra Libiei, ţările membre ale alianţei contra lui Gaddafi au evocat livrarea de armament insurgenţilor ca mod de susţinere a opoziţiei. Ministrul francez de Externe, Alain Jupee, a declarat că Franţa este gata să discute cu aliaţii despre un ajutor militar pentru rebeli, recunoscând că este în afara prevederilor recentelor rezoluţii ale ONU. În timp ce la Londra, premierul David Cameron declara ieri, în Parlament, că Marea Britanie „nu exclude furnizarea de arme rebelilor libieni”, Rusia a subliniat că nici o ţară nu are dreptul să înarmeze combatanţii din Libia, iar Italia a estimat că o astfel de decizie ar fi „extremă” şi susceptibilă să „divizeze comunitatea internaţională”.
Urmări imprevizibile
Responsabilii americani sunt reticenţi, având în vedere că SUA au o istorie lungă, adesea fără succes, de a înarma insurgenţii. Ei sunt preocupaţi de modul în care rebelii vor folosi armele după încetarea focului. Secretarul Apărării, Robert Gates, are experienţă în ce priveşte consecinţele involuntare ale înarmării insurgenţilor. Ca funcţionar al CIA în anii ‘80, el a canalizat arme fundamentaliştilor islamici care au izgonit sovieticii din Kabul. Mai târziu, au devenit talibanii care luptă contra SUA în Afganistan.