4.9 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialObama: "Suntem capabili să încasăm un atac terorist"

Obama: „Suntem capabili să încasăm un atac terorist”

În cartea „Obama’s Wars” (Războaiele lui Obama), autorul Bob Woodward relevă culisele bătăliilor dintre şeful Casei Albe şi consilierii săi, legate de un plan de retragere din  războiul din Afganistan.

În „Obama’s Wars”, autorul, ziaristul-vedetă al cotidianului american The Washington Post, Bob Wood­ward – devenit celebru pentru dezvăluirile care au dus la scandalul Watergate şi demisia preşedintelui Nixon – oferă detalii despre luptele preşedintelui Obama cu consilierii militari privind un plan de retragere de pe frontul afgan. O carte despre războiul din Afganistan, o carte despre războa­iele dintre preşedinte şi echipa pen­tru Securitate Naţională. Po­trivit documentelor secrete ci­ta­te, anul trecut preşedintele ame­rican a căutat o cale de ieşire urgentă din acest război, presând în mod repetat consilierii săi militari să elaboreze un plan în acest sens, dar care nu i-a fost oferit niciodată.

Iritat de faptul că toţi  responsabilii militari îi ofereau doar opţiuni prin care solicitau tot mai multe trupe şi un buget de 889 miliarde dolari în următorii zece ani, Obama a elaborat propria strategie, dictând un document clasificat (secret), de şase pagini, în care prezenta limitele implicării SUA. Le-a respins planurile şi le-a precizat că „nu mai aştept zece ani, nu mai cheltuiesc o mie de miliarde”. În 2009, în strategia pentru Afganistan  preşedintele refuza să vorbească despre victorie şi descria obiectivele:  „Este necesar un plan despre cum vom învinge şi cum vom pleca din Afganistan”. „Tot ce avem de făcut este să ajungem la un punct de unde este acceptabil să ne retragem. Este în interesul securităţii noastre naţionale. Aici nu poate fi vorba de loc de întors”. Cartea lui Woodwards arată că preşedintele şi Casa Albă erau asediaţi cu avertismentele despre atacuri teroriste pe solul american şi dificultăţile de a le preveni”. În cadrul unui interviu acordat lui Woodward, Obama declara: „Suntem în stare să absorbim un atac terorist. Vom face totul să îl prevenim, dar în eventualitatea unui 9/11 sau a unuia mai mare…, vom rezista şi vom deveni mai puternici”.

Cartea este centrată pe strategia şi disensiunea, neîncrederea şi confruntările consumate în echipa prezidenţială pentru Securitate Naţională, o luptă emoţională în spatele uşilor închise privind direcţia, timpul, nivelurile şi şansele de succes ale unui război care este aproape cert că va deveni  evenimentul definitoriu pentru preşedinţia Obama. Sunt dezvăluite conflictele preşedintelui cu amiralul Mike Mullen, şeful Statelor Majore reunite şi cu generalul David Petreus, actualul comandant al trupelor americane şi ale NATO în Afganistan. Tensiunile au luat şi tente personale. În particular, consilierul pentru Securitate Naţională, James L. Jones, se referea la consilierii politici prezidenţiali ca la  „gândaci de apă”, „Politburo”, „Mafia”. În campania prezidenţială, Oba­ma a promis că va retrage trupele din Irak şi se va concentra asupra Afganistanului şi Pakistanului. Într-o notă strict secretă a lui McConnell pentru Obama, şeful serviciilor secrete îi spunea preşedintelui ales că Pakistanul este un partener necinstit, inapt să oprească elementele din serviciile secrete pakistaneze să ofere ajutor clandestin talibanilor afgani, arme şi bani.

După ce a solicitat în van militarilor un „plan de ieşire” din război, Obama i-a informat despre propria strategie şi le-a  distribuit planul descris în şase pagini. Petreus a luat decizia lui Obama ca pe o repudiere personală, continuând să creadă că „protejarea poporului afgan” era cel mai bun plan. După ce Obama l-a presat să îl înlocuiască pe McChrystal din funcţia de şef al trupelor internaţionale în Afganistan, Petreus s-a trezit numit în această funcţie, cu misiunea de a transforma în succes   strategia şefului Casei Albe, strategie mult mai limitată decât cea a militarilor.  

Cele mai citite

Detalii despre acordul de încetare a focului din Gaza: Faze, eliberări și ajutoare

Oficiali familiarizați cu acordul au dezvăluit aspecte importante ale încetării focului dintre Israel și Hamas. Acordul, potrivit Reuters, include trei faze distincte și vizează...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...

Honor lansează Magic7 Pro în România: Un smartphone cu AI integrat

Brandul global de tehnologie Honor a lansat modelul Magic7 Pro pe piața din România, au anunțat reprezentanții companiei într-un eveniment organizat în Slovenia. Honor Magic7...
Ultima oră
Pe aceeași temă