» Statele Unite au pentru prima data in istorie un presedinte de culoare – Barack Obama, cel de-al 44-lea ocupant al Casei Albe.
» Circa doua milioane de oameni au infruntat frigul timp de peste zece ore pentru a putea lua parte la ceremonii.
Barack Obama a devenit ieri cel de-al 44-lea presedinte american, dupa o ceremonie grandioasa de inaugurare care a marcat un moment istoric, ceea ce multi numesc debutul unei noi ere – instalarea la Casa Alba a primului lider de culoare din istoria Statelor Unite ale Americii.
"Jur solemn sa-mi indeplinesc cu fidelitate functia de presedinte al Statelor Unite si sa fac tot ceea ce-mi sta in putere pentru ca sa prezerv, sa protejez si sa apar Constitutia Statelor Unite", acestea au fost cuvintele rostite de Obama, care a depus juramantul tinand mana pe Biblia pe care in urma cu aproape un secol si jumatate, la 4 martie 1865, jurase si predecesorul si modelul sau politic, Abraham Lincoln.
In discursul de inaugurare – primul moment definintoriu al oricarui presedinte SUA – Obama s-a adresat Americii si lumii intregi deopotriva. El a incercand sa insufle speranta si sa mobilizeze americanii pentru depasirea crizei economice si a provocarilor cu care se confrunta reamintind de idealurile fondatorilor si parafrazand Constitutia SUA dar si pe liderul miscarii pentru drepturi civile, Martin Luther King:
"A venit vremea sa ducem mai departe acea nobila idee: promisiunea data de Dumnezeu ca toti suntem egali, toti suntem liberi si toti meritam sansa de a ne gasi adevarata si deplina fericire", a spus Obama, reamintind americanilor ca si stramosii lor s-au confruntat cu dificultati similare in cele doua secole ale istoriei americane.
Lumii ca intreg Obama i-a transmis semnalul unei reveniri a SUA la rolul de lider al lumii libere, care nu va ceda in fata violentei, chiar daca doreste dialogul si cu adversarii sai. "America este prietena fiecarei natiuni si a fiecarui barbat, femeie sau copil care doreste un viitor de pace si demnitate si suntem gata sa conducem inca odata", a declarat Obama, reamintindu-le liderilor ce cauta "sa semene conflictul" ca popoarele lor "ii vor judeca dupa ceea ce construiesc, nu dupa ceea ce distrug".
Istorie, entuziasm, anxietate
Circa doua milioane de oameni, americani din toate partile SUA, dar si turisti straini, au invadat ieri capitala federala a SUA, Washington DC, pentru a asista la marele eveniment politic.
Entuziasmati de premiera istorica a alegerii lui Obama, dar si de speranta pe care acesta a insuflat-o tarii sale, si nu numai, in timpul campaniei electorale, oamenii au infruntat temperaturi de maximum zero grade timp de peste zece ore pentru a putea lua parte la ceremonii. Pentru a fi siguri ca nu rateaza nici un moment din depunerea juramantului, discursul inaugural sau marea parada a investiturii, sute de spectatori au venit in fata Capitoliului dinainte de ivirea zorilor, desi Obama a rostit juramantul la ora locala 12.00. Potrivit serviciilor de transport public din capitala americana, pana la ora locala 8.00 nu mai putin de 320.000 de calatori coborasera deja in statiile din jurul Capitoliului, majoritatea lor covarsitoare avand un singur scop – sa asiste la inaugurare.
» Masuri draconice
Entuziasmul si festivismul fara precedent al ceremoniilor care au animat ieri capitala federala americana au fost dublate de o operatiune de protectie si securitate, unica in istorie. Politia a blocat arterele din apropierea Casei Albe si a inchis perimetrul de securitate din jurul Capitoliului, instaland totodata zeci de kilometri de bariere de-a lungul rutei pe care s-a deplasat parada de investitura. Admiratorii viitorului presedinte veniti sa asiste la ceremonii au fost perchezitionati la sange inainte de a patrunde in zonele securizate, obiecte precum rucsacurile, umbrelele sau animalele domestice fiind strict interzise in perimetrul protejat. Alaturi de miile de politisti, peste 12.500 de militari au fost mobilizati pentru a asigura protectia impotriva unor amenintari mai serioase precum un atac terorist lansat din aer sau de pe apa.
Avioane de vanatoare si elicoptere de atac au survolat orasul, in timp ce echipe de decontaminare au fost gata sa contracareze un eventual atac chimic sau biologic. Robert Gates, secretarul Apararii, nu a participat la ceremonii, el fiind cazat intr-un loc secret pentru ca, in cazul unui eveniment fatal pentru presedinte si succesorii legali, sa preia atributiile prezidentiale.