8 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialNou acord UE-Rusia

Nou acord UE-Rusia

» Ministrii de Externe ai Uniunii Europene au aprobat ieri, la Bruxelles, demararea negocierilor privind un nou "Acord de Parteneriat si Cooperare" cu Rusia.

Negocierile, care vor demara in iunie, vor fi foarte dificile, deoarece Rusia se doreste din nou a fi o mare putere, iar statul a preluat controlul hidrocarburilor, atat al zacamintelor, cat si al retelelor de transport .
Acordul fusese blocat de Polonia si Lituania. Guvernul de la Varsovia isi exprimase un veto asupra acestui acord in urma embargoului impus de Rusia importurilor de carne din Polonia. Lituania blocase negocierea din cauza politicii energetice a Moscovei si contra implicarii Rusiei in "conflictele inghetate" din  Republica Moldova si Georgia, la care se adauga diferendul azero-armean in problema  Nagorno Karabah.
Tot ieri, Polonia si Suedia au prezentat un proiect comun de "dimensiune estica a politicii noii vecinatati", proiect in care va fi inclusa si Republica Moldova, care va beneficia de ceea ce un diplomat a numit in jargon european "trecerea la un nivel superior al cadrului contractual UE-Moldova", mai concret fiind vorba de lansarea unui parteneriat de mobilitate care, in cele din urma, ar trebui sa duca la facilitarea obtinerii vizelor de tip Schengen de catre cetatenii moldoveni.

 

 

Noua vecinatate
» Ucraina, nemultumita
"Parteneriatul Estic" propus de Polonia si Suedia se inspira din cel al "Uniunii Mediteraneene" al presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy. Ucraina, una dintre tarile cuprinse in acest proiect, a facut deja cunoscut ca nu este interesata de aceasta initiativa. Surse diplomatice de la Kiev au subliniat ca Ucraina nu doreste altceva decat sa devina membru plin in UE si ca asemenea initiative care i-ar acorda un rol minor in relatiile cu UE nu sunt binevenite. "Formula e eronata", a spus un diplomat ucrainean. "Nu ne intereseaza catusi de putin sa fim liderii unui grup de tari cum sunt Armenia si Azerbaidjanul, pe care UE nu le vede drept membri potentiali."

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Maia Sandu: Votul nu e doar o ștampilă pe hârtie. E cuvântul cetățeanului pentru viața sa

Președintele Republicii Moldova a declarat că a votat pentru ca Moldova să trăiască în pace „Moldovenii își decid singuri soarta, nu banii murdari”, a spus...

Poduri sau ziduri?

Moldova se uită în oglindă azi și își vede nu doar chipul, ci și reflexia speranțelor și a fricilor de mâine. Între rădăcini și...

SUA deschide anchetă privind deconspirarea unor planuri secrete ale Israelului împotriva Iranului

Scurgerea este „profund îngrijorătoare”, a declarat un oficial american pentru CNN Documentele, datate 15 și 16 octombrie, au început să circule online vineri, după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă