18.8 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialNote ale Departamentului de Stat despre România privind asistenţa şi acordurile militare,...

Note ale Departamentului de Stat despre România privind asistenţa şi acordurile militare, dezvăluite de Wikileaks

Ambasada SUA la Bucureşti a trimis, în decembrie şi noiembrie 2009, mai multe comunicări referitoare la economie, comerţ exterior dar şi la politica internă în timp ce Departamentul de Stat are mai multe note despre România şi subiecte precum vânzări de arme şi acorduri militare, potrivit Wikileaks.

După cum transmite Mediafax, Ambasada SUA la Bucureşti a transmis la 30 decembrie 2009 o notă referitoare la chestiuni economice, comerţ exterior şi industrie, rezultă din documentele publicate de Wikileaks. Anterior, în ziua în care majoritatea miniştrilor din Guvernul Boc şi-au preluat mandatele, respectiv la 23 decembrie, ambasada a mai trimis o notă care însă, având în vedere codurile ataşate, vizează subiecte legate de economie, comerţ exterior şi agricultură.

La 17 decembrie ambasada a trimis o notă referitoare exclusiv la politica internă. Pe de altă parte, între documentele Wikileaks figurează unele referitoare la România, datate 7 şi 8 decembrie, ale Departamentului de Stat. Unul dintre documente, datat 8 decembrie şi având ca subiect serviciile de informaţii (PINR Intelligence) şi subiecte de politică internă dar şi externă se referă la România dar şi la Belarus, Cehia, Ucraina şi Polonia.

La 7 decembrie, Departamentul de Stat are două comunicări referitoare la România pe subiecte legate de drepturile omului, spionaj (PINR Intelligence), asistenţă militară şi vânzări (MASS-Military Assistance and Sales) precum şi acorduri în domeniul militar şi al apărării (MARR – Military and Defense Arrangements). O notă cu acelaşi subiect a fost emisă de Departamentul de Stat la 24 noiembrie.

Ambasada a mai trimis note la Washington în zilele de 3 decembrie, 24 noiembrie (3 comunicări) şi 16 noiembrie. Majoritatea au ca subiect politicile interne dar sunt tratate şi alte teme, printre care politica energetică, afacerile economice şi monetare, investiţiile străine, organizaţii internaţionale şi AIEA. La începutul lui decembrie, la Bucureşti, Traian Băsescu era ales preşedinte pentru un al doilea mandat iar miniştrii unui nou Cabinet Boc şi-au preluat mandatele.

Cele mai citite

Bilanțul inundațiilor din Polonia este unul dezastruos

Peste 18.000 de clădiri şi obiective de utilitate publică au fost avariate sau distruse de inundaţiile provocate de furtuna Boris în Polonia, conform primelor...

Marcel Ciolacu: Nu e nevoie de legislație suplimentară, ca domnul președinte Iohannis să candideze

Declarația a fost făcută în timpul unei vizite la Cluj Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că...

Israelul a lovit mii de facilități militare ale Hezbollah din Liban

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a lovit mii de rampe de lansare de rachete în sudul Libanului, de unde mişcarea şiită Hezbollah lansează...
Ultima oră
Pe aceeași temă