Liderii israelieni au condamnat, ieri, protestele repetate ale evreilor ultraortodocşi, după ce un grup a ieşit, în noaptea de Anul Nou, pe străzile Ierusalimului, cu copii purtând Steaua lui David şi uniformele în dungi îmbrăcate de evreii din lagărele naziste de concentrare, relatează presa internaţională.
Manifestanţii spun că au protestat pentru că lumea dezaprobă acţiunile comunităţii lor, conform New York Times. În ultima vreme, ultraortodcşii au ieşit în evidenţă în spaţiul public, susţinând segregarea sexelor şi excluderea din viaţa publică a femeilor.
Recent, întreaga presă internaţională vuia, când o fetiţă de opt ani a povestit cum era agresată în fiecare zi când mergea la şcoală, în oraşul Beit Shemesh, iar mai mulţi evrei ultraortodocşi au scuipat-o, au insultat-o şi au numit-o „prostituată”, din cauză că rochiţa ei nu se conforma standardelor lor de moralitate.
Tensiunile între evreii ultraortodocşi şi restul populaţiei au crescut, după ce un ultraortodox a fost arestat săptămâna trecută, fiind acuzat de hărţuire sexuală, după ce a abuzat verbal o femeie soldat israeliană, care a refuzat să ocupe un loc în coada autobuzului.
Un organizator al protestului de sâmbătă din cartierul ultraortodox Mea Sharim a declarat, pentru televiziunea israeliană, că acţiunile autorităţilor sunt ca un Holocaust spiritual.
Totuşi, mai mulţi lideri israelieni şi-au exprimat dezaprobarea privind folosirea simbolurilor Holocaustului, calificând gestul protestanţilor drept „revoltător” şi spunând că „insultă memoria victimelor naziştilor”, potrivit New York Times.
Ministrul Apărării, Ehud Barak, a calificat acţiunile manifestanţilor drept „şocante” şi „revoltătoare”. „Folosirea stelelor galbene şi a copiilor îi face pe ultraortodocşi să treacă o linie pe care oamenii nu trebuie să o accepte”, a punctat politicianul.
De asemenea, Avner Shalev, şeful Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului, a condamnat folosirea acestor simboluri, spunând că acţiunea manifestanţilor este „incalificabilă”, potrivit Radio Israel.
Deşi au fost numai câteva sute de manifestanţi, folosirea copiilor şi simbolurilor Holocaustului a incitat spiritele. Un copil a distribuit steaua galbenă a lui David, pe care era scris „jude” („evreu” în germană), iar un copil a fost îndemnat să recreeze celebra fotografie cu băieţelul cu mâinile ridicate, când este ameninţat de un soldat nazist în ghetoul din Varşovia. În timpul manifestaţiei, băieţii şi bărbaţii i-au numit pe poliţiştii israelieni „nazişti”, relatează publicaţia Haaretz.
Evreii ultraortodocşi sunt anti-sionişti şi, de la înfiinţarea statului Israel, în 1948, susţin că nu ar trebui să existe un stat al tuturor evreilor până nu vine Mesia. Fundamentaliştii reprezintă aproximativ 10% din populaţie şi cei mai mulţi trăiesc din ajutoarele sociale, dedicându-şi timpul studierii cărţii sfinte Torah.