5.6 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialNigerul i-a acordat azil lui Saadi Gaddafi

Nigerul i-a acordat azil lui Saadi Gaddafi

Autorităţile nigeriene i-au acordat statutul de refugiat lui Saadi Gaddafi, a anunţat ministrul nigerian al justiţiei, Marou Amadou, relatează NewsIn.

Potrivit ministrului, Saadi a obţinut statutul de refugiat din motive umanitare.

„Am primit un nou convoi de nouă persoane, printre care fiul lui Gaddafi. Ei au fost interceptaţi de o patrulă în deşertul Sahara. Deocamdată, mandatul lansat de Interpol în numele CPI nu îl vizează pe Saadi. A fost primit din raţiuni umanitare„, a spus ministrul.

CPI a emis în mai un mandat de arestare pentru Muammar Gaddafi, pentru Saif a-Islam şi şeful serviciilor secrete militare, Abdallah Al-Senoussi. Joi, procurorul CPI a cerut Interpol să emită un aviz de căutare pentru aceştia, aviz lansat vineri.

Guvernul din Niger a recunoscut autoritatea Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia, dar nu a luat încă o decizie oficială privind eventualul acces al lui Gaddafi pe teritoriul ţării.

Statele Unite au cerut ţării africane să reţină orice persoane ce ar putea fi căutate pentru a fi puse sub acuzare de către noile autorităţi libieni şi să se confişte armele şi banii.

La începutul lunii septembrie, Saadi Gaddafi ar fi contactat autorităţile interimare, oferindu-se s negocieze încheierea luptelor, însă oferta nu a dus la niciun rezultat.

Saadi Gaddafi este un fost fotbalist, care a jucat pentru scurt timp în Italia şi a condus federaţia Libiană de Fotbal, după ce a fost căpitan al echipei naţionale. După ce s-a retras din sport, el s-a implicat în cinematografie, investind aparent 100 de milioane de dolari într-un fond pentru filme.

Trupele anti-Gaddafi controlează în prezent majoritatea teritoriului libian, inclusiv capitala Tripoli. Ei au reuşit să cucerească mai multe oraşe controlate de loialişti, inclusiv Bani Walid şi Sirt.

O parte din familia lui Gaddafi a fugit în Algeria, iar mai multe convoaie cu susţinători ai săi ar fi trecut graniţa în Niger.

Cele mai citite

Creșteri record de profit pentru câteva sectoare din România. În top, construcțiile, IT-ul și cercetarea

Ritmul de creştere a variat de la aproa­pe 80% la circa 165% În ultimii cinci ani, 15 sectoare din economia României au înregistrat creșteri semnificative,...

SUA sancționează mai multe entități internaționale pentru sprijinul programelor de drone ale Pakistanului și Iranului

Statele Unite au anunţat luni o serie de sancţiuni care vizează aproximativ 20 de entităţi din mai multe ţări din lume şi acuzate că...

Josep Borrell vede un viitor comun pentru UE și Republica Moldova

Într-o declarație comună, Înaltul Reprezentant Josep Borrell și Comisia Europeană au evidențiat rezultatele pozitive ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului constituțional din Republica Moldova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă