17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialNicolas Sarkozy lansează, luni, preşedinţia G8 şi G20

Nicolas Sarkozy lansează, luni, preşedinţia G8 şi G20

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy dă luni semnalul de start al preşedinţiei G8 şi G20 printr-o conferinţă de presă ce urmează să abordeze probleme internaţionale într-un moment în care Parisul este criticat pentru atitudinea sa în revoluţia tunisiană, potrivit Agerpres.

 

Şeful de stat francez urmează să deschidă această conferinţă de presă, care este doar a treia de la începutul mandatului său, printr-un discurs de aproximativ 40 de minute privind ‘viziunea’ preşedinţiei franceze asupra G8 şi G20, potrivit Elysée, înainte de a răspunde timp de mai mult de o oră la întrebările ziariştilor.

În faţa a aproximativ 300 de ziarişti şi ambasadori străini aflaţi la post la Paris, Nicolas Sarkozy urmează să răspundă la acuzaţii lansate de opoziţie împotriva diplomaţiei sale şi a ministrului de externe francez Michele Alliot-Marie în favoarea căderii regimului preşedintelui tunisian Zine El-Abidine Ben Ali.

Preşedintele francez ar urma de asemenea să abordeze lupta împotriva terorismului în regiunea Sahel, după moartea a doi ostatici francezi la graniţa dintre Mali şi Niger, ameninţările proferate vineri de Osama ben Laden împotriva prezenţei franceze în Afganistan sau criza politică din Cote d’Ivoire.

Dar, în timp ce criza continuă să apese asupra economiei lumii, preşedintele Franţei doreşte mai întâi să profite de aceste întrevederi pentru a prezenta ‘pistele sale de lucru’ şi un prim calendar privind fiecare din problemele înscrise în agendă, notează AFP.

Franţa asigură începând din noiembrie anul trecut preşedinţia anuală a G20, în urma unui summit al grupului ţărilor industrializate şi emergente la Seul. În ianuarie, Franţa a preluat şi preşedinţia G8, tot pentru un an.

Viitorul summit al şefilor de stat şi de guvern din G8 urmează să aibă loc în iunie la Deauville, şi întâlnirea G20 va avea loc la începutul lui noiembrie la Cannes.

G8 cuprinde Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Rusia şi SUA, iar G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Marea Britanie, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Turcia, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.

Cele mai citite

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă